Kategória nélküli

Folytatódik a koncháború a bukaresti parlamentben – válságban a PNL-USR-RMDSZ alkotta „covid-kormány”

Lassan követhetetlen a káosz, ami a bukaresti kormányválság kapcsán alakult ki a román parlamentben. A nyilatkozatháború és a pártos sárdobálás össztüzében csak egy látszik világosan, az elmúlt évtizedek legnagyobb koncháborúja zajlik, mely nagy valószínűséggel bukásra ítéli a romániai „covid-kormányt’.

Határozatképtelenség miatt hétfőn is elhalasztották a parlament két háza bizottságainak együttes ülésén a döntést az USR–PLUS és az AUR által közösen benyújtott bizalmatlansági indítvány vitára bocsátásának menetéről.

 

Az USR-PLUS miniszterei állítólag lemondanak kedd reggel

A tanácskozás elején elutasította az egyesített házbizottság a Nemzeti Liberális Párt (PNL) igénylését, amelyben a Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR–PLUS) és a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) által benyújtott bizalmatlansági indítvány aláírásainak ellenőrzését kérte az alakulat.

Az aláírások ellenőrzését a PNL felsőházi frakcióvezetője, Daniel Fenechiu kérte. Ez azt feltételezte volna, hogy a dokumentum két hétre a statútum-bizottság elé kerül. A PNL és egyben a képviselőház elnöke, Ludovic Orban az ülés után úgy nyilatkozott, hogy Fenechiu igénylésének elfogadását a testület 9 tagja támogatta, heten ellenezték, két személy – jómaga és a nemzeti kisebbségek egyik képviselője, Ovidiu Ganţ – tartózkodott. Így a kérést elutasították, a házszabály értelmében ugyanis egy javaslat elfogadásához a jelenlévők fele plusz egy szavazatra van szükség – magyarázta.

Dan Barna miniszterelnök-helyettes, a Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR–PLUS) társelnöke, valamint a pártszövetség miniszterei kedd reggel benyújtják lemondásukat – közölte hétfő este Dan Barna.

Az USR–PLUS társelnöke a párt vezetőtestületének hétfői ülése után nyilatkozott a parlament épületében, az alakulat minisztereinek és törvényhozóinak jelenlétében. A kormányfőhelyettes a miniszterelnököt okolta a koalíció felbomlásáért. „Florin Cîţu teljesen tudatosan robbantotta fel ezt a koalíciót” – fogalmazott.

Mint elmondta, kollégáival egyetértenek abban, hogy Florin Cîţu többé nem maradhat a miniszterelnöki székben, ezért egyhangúlag úgy döntöttek, hogy kedd reggel benyújtják lemondásukat; a döntést az USR–PLUS országos bizottsága is támogatta. A pártszövetségnek miniszterelnök-helyettese és hat minisztere volt a tavaly decemberben – a PNL-vel és az RMDSZ-szel közössen – alakult Cîțu-kabinetben.

Az USR–PLUS ezzel akarja Florin Cîțu miniszterelnök leváltására kényszeríteni a koalíció legnagyobb pártját, a Nemzeti Liberális Pártot (PNL). Barna szerint az USR–PLUS képviselőit felháborította, hogy a képviselőház és a szenátus összevont házbizottságának ülésén megkérdőjelezték a bizalmatlansági indítványon levő aláírásaik hitelességét. „Erre nem volt példa az utóbbi 30 évben, sőt valószínűleg egyetlen, magát demokratikusnak valló országban sem volt soha példa, és ez visszaveti Romániát a pszeudodemokrácia bugyraiba” – vélekedett.

„Be kell vetnünk a B-tervet, a bizalmatlansági indítvány volt ugyanis az A-terv” – fogalmazott Barna. Mint mondta, minisztereik már megírták a lemondásukat, és kedd reggel be is nyújtják azokat.

Dan Barna kifejezte készségét a koalíciós kormányzás folytatására, de Cîțu nélkül.

„Látva, hogy mi történt ma a házbizottságok együttes ülésén, úgy döntöttünk, hogy nem folytathatjuk egy olyan kormányfővel, aki a koalíció együttműködési megállapodására fittyet hányva kormányoz” – mondta Dan Barna.

Cioloș: nem csak mímeljük a demokráciát

Az USR–PLUS nemcsak mímeli a demokráciát, hanem bármi áron megvédi a reformokat és az országot a lopástól – közölte az pártszövetség másik társelnöke, Dacian Cioloş, miután bejelentették minisztereik lemondását. Cioloş azt írta egy Facebook-bejegyzésben, hogy az USR–PLUS tárcavezetői helyesen döntöttek, tekintve, hogy „a PNL és a PSD megpróbálja megakadályozni” bizalmatlansági indítványukat.

Florin Cîţu miniszterelnök szerint abban az esetben is megtartják a keddre tervezett kormányülést, ha az USR–PLUS miniszterei lemondanak. A tanácskozás napirendjén a költségvetés-kiigazítás elfogadása is szerepel. A kormány honlapján olvasható program szerint kedden 14 órától ülésezik a kabinet.

Az USR–PLUS képviselői elmennek kedden a Cotroceni-palotába, a Klaus Iohannis államfő által kezdeményezett egyeztetésre – nyilatkozta Dan Barna. „Az üzenet, amelynek tolmácsolására megbízatást kaptam, egyértelmű: új miniszterelnököt akarunk, minél rövidebb időn belül” – fogalmazott. Hozzátette, továbbra is meggyőződésük, hogy nincs alternatíva a jelenlegi kormánykoalícióra, de ragaszkodnak ahhoz, hogy más miniszterelnök álljon a kabinet élére. „Néhány nap alatt le lehetne zárni az ügyet” – nyomatékosította.

Dan Barna szerint a jelenlegi válsághelyzetben az államfő ez idáig nem tett eleget közvetítői szerepének. „Sok nap telt el, lett volna ideje közbelépni, de nem tette. A holnapi egyeztetésen egy új kormányfő nevesítésével bebizonyíthatja az országnak, hogy ő az az elnök, akire mindannyiunknak szüksége van, megmutathatja, hogy két-három napon belül magunk mögött tudhatjuk ezt a válságot” – mondta.

Hozzátette, ellene van minden olyan kezdeményezésnek, amely az USR–PLUS és az AUR aláírásaival benyújtott bizalmatlansági indítvány akadályozására irányul, ugyanakkor rámutatott, pártjának tagjai készek támogatni minden más bizalmatlansági indítványt, amelynek célja Florin Cîţu félreállítása.

 

Forrás: Agerpress/Mediafax/MTI

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile