Aktuális, Külpolitika

Genfben tartják a Putyin–Biden csúcstalálkozót június 16-án, tisztázzák vajon ki a „gyilkos” igazából?

Június 16-án Genfben lesz Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök csúcstalálkozója – közölte kedden a Kreml és a Fehér Ház.

A találkozót, amelynek célja a Kreml szerint az orosz-amerikai kapcsolatok fejlesztése, Biden kezdeményezte.

A megbeszélésen olyan nemzetközi problémák is napirendre kerülnek, mint a koronavírus-világjárvány és a különféle regionális konfliktusok.

Jen Psaki fehér házi szóvivő közölte, hogy a felek minden sürgető kérdést megvitatnak. A találkozó célja, hogy helyreállítsa a „kiszámíthatóságot és stabilitást” a kétoldalú kapcsolatokban – tette hozzá.

„A Washingtonnal kötött megállapodásnak megfelelően Vlagyimir Putyin, az Orosz Föderáció elnöke június 16-án Genfben tárgyalásokat folytat az Amerikai Egyesült Államok elnökével, Joseph Bidendel” – jelentette be a Kreml.

„A találkozó célja, hogy megvitassa az orosz-amerikai kapcsolatok jelenlegi helyzetét és további fejlődésének kilátásait, valamint a stratégiai stabilitás kérdéseit és a nemzetközi napirenden lévő aktuális kérdéseket, beleértve a koronavírus-járvány elleni küzdelemben folytatott együttműködést és regionális konfliktusok rendezését” – írják.

„Joe Biden elnök 2021. június 16-án a svájci Genfben találkozik Putyin elnökkel”

– áll a Fehér Ház egy időben kiadott nyilatkozatában. „A vezetők megbeszélik a sürgető kérdések teljes skáláját, miközben megpróbálják helyreállítani az USA és Oroszország közötti kapcsolat kiszámíthatóságát és stabilitását” – írja a Fehér Ház.

Nem most találkoznak először személyesen. Bár nem ez lesz az első alkalom, hogy a politikusok személyesen találkoznak, ez lesz az első azóta, hogy Joe Bident megválasztották a Fehér Ház élére. Az Egyesült Államok és Oroszország jelenleg kapcsolataik legmélyebb pontján áll az elmúlt évtizedekben.

A kapcsolat feszültségét mutatja, hogy Biden elnök márciusban egy interjú során Putyint „gyilkosnak” titulálta. Az orosz elnök erre jó egészséget kívánt kollégájának, és egy orosz gyermekmondókát idézett, miszerint „aki mondja másra, az mondja magára”.

A Biden-adminisztráció számos cselekedettel vádolja Oroszországot, így az amerikai számítógépes hálózatok feltörésétől kezdve az Északi-sarkvidék militarizálásán át a Covid-19 elleni oltóanyagainak „fegyveresítéséig”, állítják, hogy mindezzel az oroszok „az Egyesült Államok és szövetségeseinek érdekeit sértik”. Moszkva szerint Washington megalapozatlan szankciókkal és politikai vádakkal próbál ártani az orosz gazdaságnak és nem tolerálja a szuverén politikát folytató kormányokat.

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile