Aktuális, Tények mögött a lényeg

Ha a románok nem oltakoznak, beoltják a külföldieket: Romániában már a külföldieket is soron kívül oltják

Alig a lakosság 20 százalékát sikerült eddig rávegyék a román hatóságok arra, hogy beadassák maguknak a covid19 kísérleti vakcinát. Pedig akárki láthatja a román kormány akkora primitív oltáscsalogatót szervezett ( belevonva Draculát, kamarazenét, DJ-t, manelét és ingyen üdítőt), hogy azokat is elriasztotta ezzel a bődületesen primitív reklámhadjárattal, akik esetleg hajlottak volna a vakcinának mondott kísérleti szer beadatására.

Márpedig a román kormány vezetőinek is fel kell mutatni, hogy fogy az a fránya covid-vakcina, így mit volt mit tenni elkezdték soron kívül oltani a Romániába érkező külföldieket is. Főleg a magyarországiak sorakoznak eddig azokon az oltópontokon, ahova a románok zöme löszözni, de nem megy el. A magyarországi oltáspártiak nagy luxusnak találják azt, hogy Romániában soron kívül kaphatnak Pfizer vakcinát, amire Magyarországon regisztrálni és várni kell. De mindez csak azért van, mert a román lakosság zöme kereken megtagadja a kísérleti vakcina felvételét.

 

 

A covid média aztán próbálja púderezni a faramuci helyzetet s egyfajta oltási sikernek elkönyvelni, hogy be kell, oltsanak boldog boldogtalant, ha nem akarják, hogy csak a szél járja csak a sok pénzért felállított oltóközpontokat.

Például a lentihez hasonlóan megfogalmazott hírekkel mosdatják a román  vakcina szerecsenyt.

„Annyian járnak külföldről – így Magyarországról is – oltásra Romániába, hogy várhatóan két hétig ideiglenes oltópontokat állítanak fel a nagylaki határátkelőknél, ahol akár Pfizert is lehet kérni. Igaz, egy szerdától érvényes magyar kormányrendelet értelmében a külföldön való oltásra csak akkor jár itthon védettségi kártya, ha fizetős ellenanyag-vizsgálattal igazoljuk, hogy védettek vagyunk, és fizetni kell a kártyáért is.

 

Az EU bármely állampolgárát szívesen beoltják – nyilatkozta Tóth Csaba Arad megyei prefektus az Agerpress román hírügynökségnek. Nagylaknál a román-magyar határ mindkét átlépési pontján, így az autópályán és a régi határátkelőhelyen is felállítják az ideiglenes oltópontokon, mivel azt tapasztalták, hogy az elmúlt időszakban egyre többen jönnek Romániába az oltás miatt. Nemcsak román állampolgárok, hanem más országokéi is. „Nem állítom, hogy ez egy jelenség lenne, de sok romániai, aki Németországban dolgozik, jött az elmúlt időszakban Aradra csak azért hogy oltást kaphasson. Egyesek a velük egy háztartásban élőkkel együtt érkeznek, akik nem román állampolgárok, hanem németek, olaszok, stb. Ezek az emberek örülnek, hogy könnyen, programálás nélkül kaphatnak oltást Romániában. Személyesen is sok esetet ismerek, de ez a folyamat szóba került a megyei vészhelyzeti bizottság ülésein is. Sok romániai volt, aki hazajött húsvétra, s egyúttal beoltatta magát” – mondta el a prefektus.

 

Horea Timiș, az Arad megyei közegészségügyi hatóság (DSP) vezetője is hasonlóan látja a trendet. Elmondása szerint az elmúlt időszakban százak lépték át a határt, csak azért, hogy oltást kaphassanak, köztük sokan olyanok, akik külföldön végeznek diplomáciai szolgálatot. Azt is elmondta, hogy jelenleg Romániában az EU bármely állampolgára kaphat oltást. A most megnyitott oltóközpontok egy, maximum két hétig fognak funkcionálni, és mindegy mekkora lesz az érdeklődés, a hatóságok szerint lesz elég dózis. Ha például valaki Magyarországon él, és egész biztosan egy, az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinát szeretne kapni, annak nem kell mást tennie, mint elmennie Nagylak 1 vagy Nagylak 2 határátkelőkhöz – írja a Maszol.”

 

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile