Aktuális, Külpolitika

Háborús hangulat Izraelben, a Hamász bekeményített

Izrael állítólag ultimátumot kapott, háborús hangulat uralkodik, menekítik a gyerekeket, megnyitották az óvóhelyeket Jeruzsálemben.

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet hétfőn ultimátumot intézett Izraelhez – jelentette a Jediót Ahronót című helyi lap. Az Iszlám Dzsihád terrorszervezet, valamint a Népi Front katonai szárnya rakéták képeit tette közzé, és egy visszaszámláló órát is megjelentetett fenyegetésével.

Az ultimátum szerint Izraelnek ki kell vonnia minden biztonsági egységét este 6 óráig az Al-Aksza mecsetnek otthont adó Templomhegyről, valamint az utóbbi hetek összetűzéseinek célpontjában álló Sejk Dzsarra lakónegyedből, és szabadon kellene engednie a zavargásokban elfogott minden palesztint.

Az izraeli biztonsági kabinet összeült a helyzet értékelésére. Közben Askelónban, a Gázai övezettől északra fekvő városban rakétatámadástól tartva megnyitották az óvóhelyeket, és a Gázai övezet környékén felszólították a szülőket, hogy azonnal vigyék haza gyermekeiket az oktatási intézményekből.

Hétfőn délelőtt több száz palesztin sebesült meg Jeruzsálem óvárosában, amikor az iszlám vallás harmadik legszentebb helyén az Al-Aksza mecsetet védő muzulmán imádkozók és az izraeli biztonsági erők összecsaptak. Jeruzsálem vitatott hovatartozása a palesztin–izraeli konfliktus egyik legsúlyosabb kérdése. Az izraeliek Jeruzsálem egészét saját fővárosuknak nyilvánították, beleértve a város 1967-ben elfoglalt keleti szektorát is, míg a palesztinok Kelet-Jeruzsálemet szeretnék megtenni a Ciszjordániából és a Gázai övezetből létrehozni kívánt önálló államuk fővárosává.

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile