Aktuális, Külpolitika

Háborús provokáció, a világ szeme Nancy Pelosi gépén: A Biden adminisztráció elhatárolódik Pelosi tajvani útjától

Antony Blinken külügyminiszter kijelentette, hogy az amerikai kormány harmadik legmagasabb rangú tisztviselőjeként Nancy Pelosi szabadon hozhatja meg saját döntéseit és utazási terveit, és figyelmeztette Kínát, hogy ne fokozza a feszültséget, ha a képviselőház elnöke végül Tajvanra látogat.

“A házelnök saját döntéseket hoz arról, hogy ellátogat-e Tajvanra vagy sem. A kongresszus független, egyenrangú kormányzati ág. A döntés kizárólag a házelnöké” – mondta Blinken újságíróknak az ENSZ New York-i székhelyén az atomsorompó-szerződés (NPT) hétfői felülvizsgálati konferenciáját követően.

A vezető amerikai diplomata ezután azzal vádolta Pekinget, hogy eltúlozza a híresztelt utazás jelentőségét, és azt állította, hogy “ha Kína megpróbál valamilyen válságot előidézni vagy más módon eszkalálni a feszültséget, az teljes mértékben Pekinget terheli”.

Blinken elmondta, Washington elvárja, hogy Peking “felelősségteljesen járjon el, és ne vegyen részt semmilyen eszkalációban a továbbiakban”, ha Pelosi végül úgy dönt, hogy Tajvanra látogat, ahogy arról több médium is beszámolt amerikai és tajpeji forrásokra hivatkozva.

John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője azt is hangsúlyozta, hogy a Biden-kormányzatnak nincs befolyása Pelosi esetleges látogatására, mivel a kongresszus független kormányzati ág, és hogy az útja nem tükrözné az amerikai politika változását.

“A HÁZELNÖKNEK JOGA VAN TAJVANRA LÁTOGATNI, ÉS A KÉPVISELŐHÁZ ELNÖKE MÁR JÁRT TAJVANON INCIDENSEK NÉLKÜL” – ISMÉTELTE MEG KIRBY HÉTFŐN, NEWT GINGRICH 1997-ES ÚTJÁRA UTALVA. HOZZÁTETTE: “SEMMI SEM VÁLTOZOTT AZ EGY KÍNA POLITIKÁNKKAL KAPCSOLATBAN”.

Peking többször figyelmeztetett, hogy az Egy Kína elve, amely szerint a Tajvan feletti szuverenitási igényének elismerése olyan vörös vonal, amelyet egyetlen ország sem léphet át.

Tajvan 1949 óta önálló , amióta Kína nacionalista kormánya a polgárháborús vereséget követően a szigetre menekült. Peking a szigetet az ország szerves részének tekinti.

Forrás: Orosz Hírek

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile