Aktuális, Gazdaság, GREAT RESET

IMF ajánlása: A megnövekedett energiaköltséget hárítsák át a háztartásokra a megtakarítás érdekében!

Az IMF sürgette az európai kormányokat, hogy a növekvő energiaköltségeket hárítsák át a fogyasztókra, hogy ösztönözzék az “energiatakarékosságot” és a zöldebb energiára való átállást, ugyanakkor a legszegényebb háztartások védelmét is.

Ahogy a Financial Times megjegyzi, azoknak az európai kormányoknak, amelyek árszabályozással, adócsökkentésekkel és támogatásokkal igyekeztek megvédeni a háztartásokat a növekvő költségektől, „lehetővé kell tenni, hogy az üzemanyagköltségek teljes növekedését a végfelhasználókra hárítsák, hogy ösztönözzék az energiamegtakarítást és a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonását. ” – mondta Oya Celasun, a Nemzetközi Valutaalap európai részlegének vezető tisztviselője.

A javaslatok között azonban szerepel, hogy a kormányokat sürgessék, hogy „prioritásként” vezessenek be segélyintézkedéseket az alacsony jövedelmű háztartások – amelyek a legkevésbé képesek megbirkózni az emelkedő energiaárakkal – támogatására.

Az energiafogyasztási árak éves szinten csaknem 40%-kal emelkednek az eurózónában és 57%-kal az Egyesült Királyságban, ami tükrözi a gáz és olaj nagykereskedelmi árának emelkedését az orosz ukrajnai inváziót követően.

Ezek a növekedések drasztikusan érintik a háztartások rendelkezésre álló jövedelmét.

A szegényebb háztartásokat, amelyek pénzük nagyobb hányadát költik áramra és földgázra, különösen súlyosan érintik.

Ennek eredményeként az IMF sürgette a kormányzati politika elmozdulását a széles körű támogatási intézkedésekről a célzott segélyezésre.

A meglévő intézkedések közé tartozik az energiaárak felső határa Franciaországban, Spanyolországban és Portugáliában, a villamosenergia-adó csökkentése Németországban és Hollandiában, energiatámogatások Olaszországban és Görögországban, valamint energiajogok Németországban és az Egyesült Királyságban.

Azonban “mivel a fosszilis tüzelőanyagok valószínűleg egy ideig drágák maradnak, a kormányoknak lehetővé kell tenniük a kiskereskedelmi árak emelkedését az energiamegtakarítás elősegítése érdekében, miközben megvédik a legszegényebb háztartásokat” – mutat rá az IMF ügyvezetője.

A meglévő, széles körű támogatási intézkedések nemcsak késleltetik az energiasokkhoz szükséges alkalmazkodást, hanem a globális keresletet és az energiaárakat is magasabban tartják, mint egyébként lennének – figyelmeztetett az IMF.

 

Forrás: WarNews24

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile