Aktuális, Társadalom

Iohannis „kékvérű páholy barátai” szabadon garázdálkodhatnak Erdélyben – egy osztrák hercegecske törvénytelenül lőtte ki  Románia legnagyobb medvéjét.

Mint a középkorban, akadnak kiváltságosok a politikai suskusok takarásában, akik ma is büntetlenül irtják Erdély legendás erdeit és úgy látszik, az erdőkben azt kapnak puskavégre trófeagyűjtő szenvedélyükben, amit akarnak, vagyis amiért leperkálták a kenőpénzt.

A medveölő herceg neve: Emanuel von und zu Liechtenstein, az ő  apja tavaly egy “nagydíjat” a “Coudenhove-Kalergi”kitüntetést ( egy ismert szabadkőműves  díjat) adott át Klaus  Iohannis államelnöknek.

A sajtó tudja a hercegről, hogy szenvedélyes trófeagyűjtő, azaz imád élvezetből, szórakozásból állatokat öldösni, hogy ezzel henceghessen egója és fenséges páholybeli környezete előtt.

Gyakran megfordul Erdélyben is, hogy trófeagyűjtő szenvedélyének hódoljon. Tánczos Barna RMDSZ-es környezetvédelmi miniszter, természetesen azonnal elkezdte mosdatni a szerecsenyt, azaz a herceget, mondván, hogy a medvék amúgy sok kárt okoznak a Kovászna megyei gazdáknak. Hogy ez miért jogosítana fel egy külföldi állampolgárt arra, hogy megszegve a törvényeket gyűjtse a trófeáit Romániában, arra persze nincs válasz.

Az viszont körvonalazódik, miért pártolnák a székelyföldi tulipános politikusok a minél nagyobb medveirtást, nyilván szép hasznot hozna egyesek zsebébe, ha külföldi kocavadászok vadászhatnák a medvéket a székely erdőkben.

A ProTV értesülései szerint a helyi vadásztársaság egy olyan medve kilövésére kért (és kapott) soron kívüli engedélyt, mely bejár a településekre és károkat is okozott. Azonban ehelyett a vadászati szempontból sokkal értékesebb hímet ölték meg.

A herceg 7 ezer eurót fizetett azért, hogy kilőhesse Románia vélhetőleg legnagyobb hím medvéjét és hogy a trófeáját hazavigye.

A civil szervezet szerint be kellene tiltani a trófeavadászatot, mivel ez a medveállomány genetikai leromlásához vezet, végső soron pedig a barnamedvék eltűnését eredményezheti.

Az Agent Green aláírásgyűjtési kampányt is indított a trófeavadászat leállítása érdekében. A dokumentumban, melyet a környezetvédelmi minisztériumnak címeztek, javaslatokat is tesznek arra vonatkozóan, hogy miként kellene szakszerűen kezelni vadgazdálkodási szempontból a romániai barnamedve-állományt.

Megszólalt a botrány kapcsán Florin Cîțu,  román miniszterelnök is, aki azt nyilatkozta, hogy folyik a kivizsgálás és szerinte nem is a legnagyobb romániai medvét, az  öreg Artúrt lőtték ki. Márpedig profi vadásznak nem túl nehéz megkülönböztetni egy anyamedvét egy hatalmas , hím medvétől, de a román miniszterelnököt ismerve, senki nem várja tőle, hogy a dolgok mélyére vagy a medvék farka alá nézzen.

(Forrás: ProTV)

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile