Aktuális, Külpolitika

Kémkedés vádjával őrizetbe vették az ukrán konzult Szentpéterváron – egyre nagyobb az orosz-ukrán ellentét

Őrizetbe vette a szentpétervári ukrán konzult az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB). Azzal gyanúsítják, hogy titkos  információkhoz jutott orosz államvédelmi szervek és az FSZB adatbázisából. Az FSZB közleményben tudatta, Olekszandr Szoszunjuk konzult akkor vették őrizetbe, amikor orosz állampolgároktól titkos információkat vett át.

A konzul tevékenysége nem egyeztethető össze a diplomáciai státusszal, és nyilvánvalóan ellenséges jellegű az Oroszországi Föderációval szemben.

Hozzátették, az ukrán diplomatával szemben a nemzetközi jognak megfelelő intézkedéseket fogják alkalmazni.

Az MTI a a TASZSZ orosz hírügynökség alapján emlékeztetett rá, nemzetközi normák szerint a diplomaták sértetlenséget élveznek a fogadó országban, megfoszthatják őket akkreditációjuktól, ha megsértik a törvényt, ellenséges tevékenységet fejtenek ki.

A diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi egyezmény alapján a képviselet vezetőjét vagy munkatársát bármikor nemkívánatos személynek (persona non grata) nyilváníthatják és kiutasíthatják az országból.

A szentpétervári ukrán főkonzulátus honlapja szerint Szoszunjuk mintegy tíz éve dolgozott Oroszországban. Evhen Jenyin ukrán külügyi szóvivő az UNIAN ukrán hírügynökségnek azt mondta, a konzult már kiengedték, az ukrán képviseleten van. Kijev vizsgálja az incidens körülményeit, és orosz diplomatákat érintő megfelelő választ fog adni az orosz lépésre.

Az utóbbi időben kiéleződött a feszültség az ukrán kormány és a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok között. Többször megsértették a tűzszünetet, aminek mindkét oldalon vannak áldozatai. Ukrán értesülések szerint Oroszország több mint 40 ezer katonát vezényelt az orosz-ukrán határhoz.

Moszkva azzal vádolja Kijevet, hogy megszegi a kelet-ukrajnai konfliktus ügyében kötött minszki megállapodásokat, és az új amerikai vezetés, valamint a NATO biztatására agresszív magatartást tanúsít. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (a képen) pénteken Párizsban Emmanuel Macron francia elnökkel és – videokapcsolaton keresztül – Angela Merkel német kancellárral konzultált a konfliktusról, és közölte, kész tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile