Aktuális, Külpolitika

Kezdődik a kampány a magyaroknál, kik után kémkedik Orbán Viktor? – Méregdrága izraeli kémszoftverre költi Magyarország pénzét a Fidesz

A magyar kormány is vásárolt abból a méregdrága izraeli kémszoftverből, amelyet egy hírszerzőkből álló titokzatos Tel-Aviv-i cég árusít kizárólag nemzeti kormányok részére.

A Candiru, azaz „Vámpírhal” néven futó kémprogram működését a Microsoft és a Citizen Lab nevű kanadai kutatóközpont fedezte fel és leplezte le. Eddig tíz országból száz áldozatot sikerült azonosítani, jellemzően újságírókat, politikusokat, ellenzékieket, emberi jogi és civil aktivistákat figyeltek meg számítógépeiken és telefonjaikon keresztül.
Magyar megfigyelt személyről az eddigi hírek nem szóltak, a kutatók arra viszont találtak bizonyítékot, hogy Magyarországról is működtetik a Candiru rendszerét. A kémprogramhoz magánszemélyek és üzleti szereplők nem juthatnak hozzá, kizárólag nemzeti kormányok.

Mit is tud ez a kémprogram?

  • Meg tudja fertőzni a személyi számítógépeket, iPhone-t, androidos telefont és hozzáfér a felhőben tárolt adatokhoz is

  • Adatot képes kinyerni a Facebook, a Skype, a Gmail és a Facebook rendszeréből, de felárért a Twitter, a Viber és a különösen biztonságosnak vélt Signal adatainkhoz is hozzáfér

  • Hozzáfér a böngészési előzményeinkhez, a jelszavainkhoz

  • Észrevétlenül működésbe tudja hozni eszközünkön a kamerát és a mikrofont

  • Képernyőfelvételeket készít és továbbít az eszközünkről

  • Képes távolról átvenni az irányítást a számítógépes eszköz felett, ezzel akár manipulálva a célszemély tevékenységét, kompromittáló adatokat helyezhet el a gépen

Azt tudni kell, hogy a Candiru kémrendszere méregdrága. Egy korábban kiszivárgott árajánlat szerint a 16 millió eurós alapárban bármennyi gép megfertőzési kísérlete benne foglaltatik, ám ennyi pénzért egyszerre csak 10 eszköz egyidejű megfigyelését biztosítják. További öt és fél millió euróért hat országban és 25 eszközön lehet egyidejűleg kémtevékenységet folytatni. Az USA, Izrael, Oroszország, Kína és Irán azonban tiltott terület – feltehetően kényes külpolitikai megfontolásokból.

Másfél millió eurót kóstál az a lehetőség, hogy a megrendelő képessé váljon észrevétlenül átvenni az irányítást a megfigyelt személy számítógépe felett. A Twitter- és a Viber-fiókban való turkálás 200 ezer euró, a Signalhoz való hozzáférés félmillió eurós tétel.

A Citizen Lab munkatársainak sikerült azonosítaniuk egy nyugat-európai politikai szereplőt, akinek a gépe a Candiru kémprogrammal volt megfigyelve. Felvették vele a kapcsolatot, és sikerült lemásolniuk az eszköz merevlemezét – így szereztek egy példányt a kémprogramból. Ennek révén sikerült pontosan meghatározni a kémprogram működését.

A szakértők eddig 764 olyan weboldalt azonosítottak, amelyet a Candiru működtetői csalinak használtak. Ezek olyan létező weboldalak rosszindulatú másolatai, amelyek képesek segíteni a kémprogram behatolását a célszemély számítógépére vagy telefonjára. Ilyen módon igyekeztek többek között a CNN, az Amnesty International, a Black Lives Matter, az ENSZ, az WHO, az összes közösségi oldal, a Google, az Apple stb., de még genderelmélettel foglalkozó oldalak figyelmetlen látogatóit is átverni. (Fontos: mindig jól nézzük meg, hogy a böngészőben a helyes url, azaz internetes cím szerepel! Ha valami eltérés tapasztalható, akkor az minden esetben gyanús.)

Az izraeli Haaretz 2019-ben már hírt adott a titokzatos Candiru cég létezéséről. (A névadó candiru, azaz vámpírhal egy az Amazonasban élő piciny hal, amely képes az ember húgyvezetékén át behatolva élősködni az ember testében.) Akkor 120 alkalmazottjuk volt, melynek jó részét az izraeli titkosszolgálat kiber részlegétől csábították át havi 20 ezer dollárnál is nagyobb fizetésért. 2014-es indulása óta a cég egyébként már többször is nevet változtatott.
Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile