Aktuális, Magazin

Kificamodott értékrendek érája: szobrot kapott Greta Thunberg, hatalmas botrány lett belőle

A Winchester Egyetem szobrot állított Greta Thunbergnek, a fiatal svéd klímaügyi aktivistának, akiből a globalista elit egy újmodern ikont, azaz bábut kreált. Az Asperger szindrómás  fiatal lányt gátlástalanul használják fel egyes politikai erők a neoliberális eszmék terjesztésére, az egészet a „klímavédelem” giccses és zölden is átlátszó celofánjába csomagolva. Ennek a több mint furcsa teremtménynek  állítottak most  szobrot  Angliában. Hogy miért? Mert valakik szerint ez a szegény, fogyatékkal élő kislány valamiért megérdemli. A „művészeti alkotást” rögtön  bemutatása után  több kritika is érte, a felsőoktatási intézménynek közleményben kellett magyarázkodnia.

 

A dél-angliai Winchester Egyetem 24 ezer fontot (mintegy 10 millió forintot) költött arra, hogy életnagyságú bronzszobrot állíttasson a campusnál Greta Thunbergről – az intézmény szerint ez a világon az első ilyen alkotás a svéd aktivistáról. A szobor leleplezését követően, kitört a botrány kritikák zúdultak az egyetemre.

Megan Ball, a hallgatói önkormányzat vezetője a BBC-nek úgy fogalmazott:

Greta Thunberg egy példakép lehet sokak számára, aki az egész emberiség számára fontos dolgokról beszél, de ne feledjük, hogy a koronavírus-járvány söpör végig a világon. Sokan nem tudnak bejutni a campusra, az online oktatáshoz pedig segítségre lenne szükségük. Felszólítjuk az egyetem vezetőségét, hogy a szobor értékével megegyező összeget fordítson a hallgatók támogatására.

Az Egyetemek és Főiskolák Szövetsége (UCU) „hiúsági projektnek” nevezte a szobor állítását, és a hallgatói önkormányzathoz hasonlóan arra hívta fel a Winchester Egyetem figyelmét, hogy inkább a diákok megsegítésére kellett volna fordítani ezt az összeget.

A Winchester Egyetem kancellárhelyettese, Joy Carter a BBC-nek elmondta: a hallgatók támogatására és az intézmény dolgozóinak bérére fordított összegekből semennyit sem vontak el a szobor készíttetésére.

 

Greta egy fiatal nő, aki a nehézségek ellenére a világ vezető környezetvédelmi aktivistája lett. A fenntarthatóság és egyenlőség jegyében működő egyetemként büszkék vagyunk, hogy ilyen formában ismerhetjük el a tevékenységét. Tudjuk, hogy sokan megosztónak tartják őt. Egyetemként szívesen veszünk részt érdemi vitákban és kritikus beszélgetésekben. Bízunk benne, hogy a szobor inspiráció lesz közösségünk számára, és arra emlékeztet mindenkit, hogy bármi történjen, képesek vagyunk pozitív változásokra.

 

 

 

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile