Aktuális, Magazin

Kondorkeselyűk kuckóztak be egy amerikai ház teraszára

„Egyszerre voltam lenyűgözve és nagyon ideges. Ennyi kondort látni a házamban szürreális volt. Elég pusztítóak és mocskosak tudnak lenni. A természet lenyűgöző” – mesélte a New York Timesnak.

A kondorok amúgy valóban komoly pusztítást végeztek, szétkapták a szúnyoghálókat, felborítottak egy dézsás növényt, és mindent összeszartak. „Ez a legrosszabb, az ürülék. Több kondorkaki van, mint amivel meg birok birkózni” – mesélte a 69 éves Mickols, aki szerint az ürülékük betonkeményre szárad, és képtelenség felkaparni.

Mickols otthona vadregényes környezetben, a Tehachapi Hegység egy rurális részén van. Mickols így egyébként szokva van a vadak közelségéhez, rendszeresen járnak a birtokán őzek és szarvasok. A kondorok látványa se szokatlan, elő szokott fordulni pár, de lánya szerint az, amivel most szembesültek, „teljesen új szint”. Mint mondta, anyja hősiesen állta a kondorok megjelenését, és nagyra is értékeli ezt a valóban szokatlan jelenséget, de azért bízik benne, hogy a madarak elhagyják a házát.

A kondorkeselyű a múlt század ötvenes éveitől kezdve veszélyeztetett állat, akkor érte utol szállásterületeit az urbanizáció. Emellett komoly csapás volt rájuk az azóta már betiltott gyomirtó, a DDT, aminek hatására tojásaik héja annyira elvékonyodott, hogy fiókáik nem tudtak életben maradni. 1967-re annyira lecsökkent az állomány, hogy veszélyeztetetté minősítették, a nyolcvanas évek elején pedig alig több mint húsz példányról tudtak csak az egész államban.

Ekkor tenyészprogram kezdődött a faj megmentésére, 1992 óta pedig a rabságban tenyésztett madarak visszatelepítése is folyik. Országszerte így már legalább négyszáz egyedről tudnak.

A tenyészprogram mellékhatása, hogy az alapvetően dögevő madarak hozzászoktak az ember közelségéhez, így most már gyakran fordulnak elő táborhelyek körül, és egyre gyakrabban költöznek az emberek közelébe.

(Forrás: 444)

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile