Aktuális, Külpolitika

UPDATE: Az ukrán “rakomány” miatt 112-es riadót rendeltek el a környék lakosainak- Fehér port észleltek! – A nukleáris-kémiai védelmi felügyelőség a helyszínen : Lezuhant Görögországban egy Jordániába titokzatos “veszélyes rakományt” szállító ukrán repülőgép : 8 ember meghalt (+VIDEÓ)

UPDATE:

Ukrán An-12-es repülőgép lezuhant Kavalában 12 tonna lőszerrel: Ismétlődő robbanások – 112-es üzenet: “Csukja be az ajtókat-ablakokat”

Lakosok vallomásai a halálos rakományt szállító An-12-ről: “Két órán keresztül robbanásokat hallottunk – Égett a torkom…” – Forgalmi tilalom Antiphilippus-Paleochoriban.

Az ENA Channel személyzete által drónnal készített videón a becsapódás helyszínén történt robbanások láthatóak, miközben a repülőgép roncsai mintegy 800 méteres körzetben szétszóródtak.

Ukrajna szaloniki főkonzulja, Vadim Samluk nem sokkal ezelőtt járt azon a helyen, ahol tegnap este lezuhant az Antonov-repülőgép, akit a helyi hatóságok tájékoztattak a környéken eddig folyó vizsgálatokról.

Shambluck úr megnézte az első drónfelvételeket a terület felett. Az első képeken a repülőgép roncsai és a személyzet egyik tagjának holtteste látható.

Az ukrán diplomata az APE szerint tájékoztatta a hatóságokat a repülőgép 8 fős személyzetének kilétéről, és aláhúzta, hogy a végső cél Banglades.

Nyilatkozataiban Pangaiou alpolgármestere, Kostas Tsakalos hangsúlyozta, hogy a vizsgálatok folyamatban vannak, és csak akkor fejeződnek be, ha először bebizonyosodik, hogy a területen tevékenykedő legénység számára abszolút biztonság van.

A környéken javában folynak a vizsgálatok, és egy ismeretlen eredetű fehér anyagra összpontosítanak, amely úgy tűnik, hogy a helyszínen található.

Chinookkal egy speciális katonai társaság indul Athénból, hogy részt vegyen a vizsgálatokban. A GEETHA védelmi EDLO/PBX (Special Interbranch Nuclear Biological Chemistry Company) 14 fős részlege kerül kiosztásra. A szakasz mozgatását a Megara CH-47D végzi majd. Két TENX csapat (száraz aknamentesítő zászlóalj) költözött a területre.

Mint a tragédia első pillanatától ismert volt, az Antiphilippi és Paleochori Kavala közötti területen lezuhant Antonov 12 típusú repülőgép Szerbiából és Nis városából indult. Kezdetben olyan információk voltak, hogy lőszert szállított Jordániába, ami azonban az első hivatalos belgrádi nyilatkozat után nem így van.

Nebojsa Stefanovic, Szerbia védelmi minisztere a tragédiáról beszélt, és kifejtette, hogy a repülőgép 11,5 tonna lőszerrel volt megrakva, amelynek végállomása Banglades volt. Valójában határozottan tagadta, hogy a lőszerek titokban Ukrajnába tartanának, ugyanakkor tájékoztatást adott arról a cégről, amelyhez a halálos repülőgép tartozott.

VIDEÓ: Furcsa robbanások sorozata a lezuhant gépnél

 

„Az Antonov 12-es repülőgép volt, amely az ukrán Meridian cég tulajdonában volt. Sajnos a rendelkezésünkre álló információk szerint a legénység mind a nyolc tagja életét vesztette ” – mondta először a szerb védelmi miniszter.

Majd elmondta, hogy az első információk szerint a személyzet egyik tagja sem volt szerb állampolgár, miközben megismételte, hogy a gép helyi idő szerint 20:40 körül szállt fel Nis városából. „Körülbelül 11,5 tonna exkluzív iparágunk termékét szállította a bangladesi végfelhasználóhoz. Ezért a végső vásárló a bangladesi védelmi minisztérium” – hangsúlyozta Stefanovic úr.

Majd kifejtette, hogy az áru tulajdonosa a szerbiai Valir magáncég, de határozottan cáfolta, hogy fennállna annak a lehetősége, hogy a fegyvereket Ukrajnába szállították volna. „Speciálták, hogy ezen a járaton fegyvereket csempésznek Szerbiából Ukrajnába, de ez természetesen nem így van. Volt már ilyen információnk, de aztán kiderült, hogy nem igaz” – húzta alá.

Stefanovitch úr kijelentette, hogy az ukrajnai Meridian cég egyszerűen a repülőgép tulajdonosa, míg a lőszer típusát illetően azt állította, hogy aknák, aknavetők és gyakorlóaknák.

Lezuhant szombaton egy Antonov-12-es típusú ukrán teherszállító repülőgép az észak-görögországi Kavala város közelében, írja a BBC. A görög állami média jelentése szerint 12 tonna “mérgező anyag” volt a gép fedélzetén.

A kérdés egyelőre nyitott vajon miféle veszélyes anyagot szállíthatott az ukrán repülőgép a háborús területekről Jordániába és milyen céllal?

A gépet egy ukrán székhelyű cég üzemeltette, és Szerbiából Jordániába tartott. Nyolc ember lehetett a repülőgép fedélzetén, de azt egyelőre nem tudni, vannak-e túlélők. A hírek szerint  a gép fedélzetén tartózkodó 8 szemly meghalt a baleset során.

A görög ERT állami műsorszolgáltató szerint a repülőgép 12 tonnás, potenciálisan veszélyes rakományt szállított.

A pilóta állítólag motorprobléma miatt kért engedélyt a kényszerleszállásra a kavalai repülőtéren, de a kifutópályáig nem jutott el a gép. Görögország különleges katasztrófaelhárító egysége is vizsgálja a helyszínt. Ukrajna, Szerbia és Jordánia egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.

 

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile