Aktuális, Külpolitika

Magyarországra menekülnek „nyaralni”az izraeliek a nyáron? – Dúl a háború a gázai övezetben de egyre több  turistajárat lesz Tel Aviv és Budapest között

Figyelve az egy hete lángba borul gázai-övezetet nem lehet nem észrevenni, hogy a kormányalakításra képtelen Benjamin Netanjahunak nagyon is „jól jött” most ez a háborús konfliktus, ugyanis, bármi is történjen,a háborús helyzet elrejti például azokat a korrupciós ügyleteket a leköszönő félben levő, bukott izraeli miniszterelnök rovásán, melyek miatt évek óta próbálják bíróság elé állítani.

 

 

Mint ismert, az áprilisi választásokon a Likud söpörte be a legtöbb szavazatot, azonban ez nem volt elegendő ahhoz, hogy az izraeli kormányfő pártja a szövetségeseivel együtt többséget teremtsen a kormányának a Kneszetben. Ezért a választások második helyezettje, a Jair Lapid által vezetett Van Jövő (Jes Átid) tárgyalásba kezdett a korábban a Likudból kiszakadt, Naftali Bennett által vezetett Jobbra (Jamina) párttal, a tervek szerint rotációs alapon váltották volna egymást a kormányfői tisztségben. Azonban Bennett most jelezte, hogy mégsem lesz részese ennek a koalíciónak, így gyakorlatilag minimálisra csökkent annak az esélye, hogy Izrael elkerüljön egy újabb választást. Ez pedig egyértelműen Netanjahunak kedvezhet, aki – miközben folyik ellene a büntetőper egy korrupciós ügy miatt – így nem csak tovább maradhat a miniszterelnöki poszton, hanem még meg is erősödhet a pártja a választásokig.

Azonban ennek a háborús konfliktusnak be nem látható következményei lehetnek, ha a muszlim világ összefog most Izrael ellen, ahogy ezzel pár napja fenyegetőzik Recep Tayyip Erdogan török államelnök.

Mint a BBC írja, Netanjahu a dzsihadista Hamászt okolta a konfliktus elfajulásáig, de azt is hangsúlyozta, hogy mindent megtesznek a polgári áldozatok számának csökkentéséért. Ez azonban nem így van, az izraeli katonák ugyanis mint minden lehetőség alkalmával, most is válogatás nélkül ölik a palesztin civil lakosságot .

Az összecsapások hetében legalább 158-an vesztették életüket a harcokban. Palesztin beszámolók szerint az izraeli légicsapásokban 140 ember vesztette életét, közöttük 41 gyerek, a Hamász által kilőtt barkácsrakéták pedig nyolc felnőttel és két gyerekkel végeztek az izraeli oldalon.

Érdekes mellékzönge, hogy miközben kitört a véres, bombázásokkal súlyosbított háború Izraelben, ugyanabban a percben olyan cikkek láttak napvilágot a magyar kormányközeli médiában, melyben közölték, hogy hurrá, de nagyszerű, a covid terror kitörése óta most már  izraeli turisták ezreit várják nyaralni Magyarországra. Vajon két bombázás között egy embernek mennyire a nyaralás és mennyire a menekülés járhat az eszébe? – vetődik fel a kérdés. S milyen különös véletlen, hogy Orbán Viktor magyarországi miniszterelnök (miután pár hete egyeztetett Netanjahuval) egy az egyben az izraeli oltási-igazolványos forgatókönyvet hajtja végre a magyar lakosságon. Így az érkező izraeli turisták akár otthon is érezhetik magukat, annyi különbséggel, hogy Magyarországon nem dúl véres vallási háború. Tiszta Kánaán!

 

Pár nap óta, pontosan a háború kitörésével egyidőben 54 közvetlen járat van Tel Aviv és Budapest között

Érdekes megjegyezni. hogy az izraeli háborús konfliktus kitörése előtt, egy hete még csak 12 repülőjárat volt Tel Aviv  és Budapest között. Május 13-tól pedig hirtelen 56 közvetlen járat lett. Lássuk be, faluhelyen a buszok nem járnak ilyen sűrűséggel.

Természetesen egyelőre nem tudni, hova fajul és mit rejt ez a kirobbant, azaz kirobbantott  háborús konfliktus, de az tény, hogy a kulisszák mögött egyre furcsább dolgok bukkannak elő.

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile