Aktuális, Külpolitika

Nagy Britanniában eltörlik a vakcina-útlevelet : A covid-mizériával az angol kormány ügyesen túszul ejtette saját magát

Az angol királyi birodalom, a Covidí19-projekt egyik melegágya ( vagy inkább kígyófészke) eléggé furcsa helyzetbe került a Brexit és a covid-mizéria miatt. A jelek szerint valami nagyon nem jól sült el ebben a vírusháborús horror-komédiában. Élelmiszerhiány, munkaerőhiány, üres polcok az üzletekben, az éttermek szűkítik a kínálatot.

A hírek szerint a beszállítói hálózatokban kialakult helyzet a továbbiakban csak romlani fog. Csak január óta 30 ezer kamionsofőr hagyta el Nagy-Britanniát. Bár ezt megpróbálja az angol kormány a Brexit rovására írni, egyértelmű, hogy az eszement covid-intézkedések, a vakcina-igazolvány és a tesztelési hókuszpókusz robbant az arcába a Boris Johnson vezette kormánynak.

Az Egyesült Királyság egészségügyi minisztere, Sajid Javid azt nyilatkozta  a BBC-nek, hogy megszüntetik Angliában  a COVID igazolványt.

„Soha nem tetszett az ötlet, hogy azt mondom az embereknek:” Mutasd meg a papírjaidat „. Örömmel mondhatom, hogy ezt nem folytatjuk tovább. „

A covid-igazolványok bevezetését és az ahhoz kapcsolódó megkülönböztető szabályokat a hónap végére tervezték bevezetni. Ám még a kormányzó képviselőcsoport tagjai is felszólaltak ellene, a Konzervatív Párt és a Liberális Demokraták képviselői is.

Az angliai  vendéglátó helyek szövetsége is ellenezte a vakcina-igazolvány bevezetését. Egyrészt azért, mert hatalmas üzleti veszteségektől tartott, másrészt pedig féltek a megkülönböztetés miatt indított perektől.

Nagy-Britanniában a megkülönböztetés-ellenes törvények sokkal szigorúbbak, mint pl. Németországban. Például a homofób kijelentések azonnal rendőrségi műveletekhez vezetnek, és börtönnel is büntethetők. Még akkor is, ha egy szabályozás lehetővé tenné az oltatlan személyek de facto megkülönböztetését azáltal, hogy kizárja őket a klubokból, az érintettek sértése a nyilvánosság elől továbbra is rendőri műveleteket és büntetőeljárásokat eredményez. Tehát a klubtulajdonosok okkal tiltakoztak.

Arra a kérdésre, hogy milyen nyomás hatására engedett a kormány, Javid megpróbált „covid-barát” kitérő választ adni, azt felelte, hogy a vakcina- útlevélre azért nincs szükség, mert a COVID elleni magas oltási arány, a vizsgálatok, a monitorozás és az új kezelési módszerek nem indokolják. Javid azt állította, hogy Boris Johnson miniszterelnök a héten jelenti be hivatalosan az enyhítéseket.

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile