Aktuális, Külpolitika

Nagy nemzetközi botrány van kialakulóban: Lukasenko röptében kapta el ellenfelét, vadászgépeket küldött a Ryanair egyik gépére 

Őrizetbe vették vasárnap Raman Prataszevicset, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA nevű Telegram-csatorna volt főszerkesztőjét Minszkben, miután a Görögországból Litvániába tartó repülőgép, melyen utazott, nem tervezett leszállást hajtott végre Minszkben. A belarusz hatóságok tájékoztatása szerint egy, a fedélzeten elhelyezett pokolgép miatt kellett leszállnia a gépnek, az ellenzék viszont politikai okokat sejt a háttérben – írja az MTI.

A Vjaszna nevű belarusz jogvédő szervezet szerint a Ryanair légijárata Athénból Vilniusba tartott. A hatóságok hivatalosan azt közölték, hogy a gépnek azért kellett leszállnia Minszkben, mert a pilótáktól bejelentés érkezett egy, a fedélzeten elhelyezett pokolgépről – emiatt egy MiG-29-es típusú vadászrepülőgépet is riasztottak az utasszállító elkísérésére a minszki repülőtérre. Az államfői sajtóirodához közel álló Pul Pervogo Telegram-csatorna úgy tudja,

Alekszandr Lukasenko belarusz elnök adott utasítást arra, hogy kényszerítsék leszállásra a gépet a fedélzeten állítólag elhelyezett pokolgép miatt, a helyi sajtó szerint, így akarta megmenteni Európát egy esetleges terrorista fenyegetéstől.

A repülőgépet át is vizsgálták, a NEXTA tájékoztatása szerint azonban nem találtak bombát a fedélzeten, az utasok átvizsgálása után viszont a 26 éves Prataszevicset őrizetbe vették. A belarusz belügyminisztérium korrupciós ügyekért és szervezett bűnözésért felelős részlege időközben megerősítette a NEXTA egykori főszerkesztőjének őrizetbe vételét, akit akár tizenöt év börtönre is ítélhetik terrorvádak miatt.

A fehérorosz legfelsőbb bíróság 2020 októberében nyilvánította szélsőségesnek a NEXTA nevű Telegram-csatornát és magát a NEXTA logóját is. Az oldal alapítóját, Szcjapan Pucilát és korábbi főszerkesztőjét, Raman Prataszevicset a terrorizmussal összefüggésbe hozható személyek listájára helyezték, és nemzetközi körözést kértek ellenük. Februárban a külföldre szökött Pucila és Prataszevics kiadatását kérték Lengyelországtól. A két férfit tömeges zavargások előkészítésével és szervezésével vádolják.

Pucila és Prataszevics 2017-ben hozták létre Telegram-csatornájukat, amely az augusztus 9-i elnökválasztást követően az ellenzéki hangok legfőbb platformjává vált. Az akkori voksolást az országot hosszú ideje irányító Lukasenko nyerte meg, a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával. Az ellenzék szerint viszont ez egyértelműen csak csalással volt lehetséges, Lukasenkót pedig az Európai Unió sem ismeri el törvényes államfőnek. A választás után hosszú ideig hetente tüntettek az országban a választások eredménye ellen, ám ezeket a helyi biztonsági erők rendre leverték. Több mint 30 ezer tüntetőt tartóztattak le, több tiltakozó életét vesztette, további százak pedig megsebesültek a megmozdulások során.

Az Európa Unió vezetői illetve az USA elnöke hétfőn  magyarázatot kértek az incidensről kérve, hogy azonnal engedjék szabadon Raman Prataszevicset.

Forrás: Agerpres, MTI,Telex

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile