Aktuális, Külpolitika

Nem „árulják el” gazdáikat Orbánék? – a magyarországi kormány megvétózta az izraeli háborút elítélő, tűzszünetet kérő  EU-s határozatot

Talán nem is lep meg senkit az, hogy a magyarországi Fidesz-KDNP kormány az európai országokkal szembemenve nem volt hajlandó megszavazni azt a határozatot, melyben többek között tűzszünetre szólították fel a feleket az izraeli –Palesztin konfliktusban.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter kedden elítélte az Európai Unió „egyoldalú” határozatait Izrael ügyében, miután az EU 27 tagországa közül egyedül Magyarország nem támogatta a közös uniós nyilatkozatot az izraeli-palesztin konfliktus ügyében.

 

 

Hogy mire gondolt pontosan Szijjártó az egyoldalúsággal kapcsolatban, az a Politico brüsszeli tudósítóinak sem volt egyértelmű, hiszen a magyar kormány által megvétózott közös nyilatkozat elfogadhatatlannak nevezte volna, hogy mindkét oldalon civilek is áldozatai lesznek a konfliktusnak, emellett kinyilvánította volna, hogy az EU kiáll Izrael önvédelemhez való joga mellett a Hamasz és egyéb terrorszervezetek által indított rakétatámadásokkal szemben.

Ezt Josep Borrell uniós főképviselő jelentette be Brüsszelben. Borrell hangsúlyozta, hogy a mai egy nem hivatalos tanácskozás volt a külügyminiszterek között.

Borrell tájékoztatása szerint a tagországok minisztereinek legtöbbje „határozottan támogatta”, hogy Izrael ne költöztessen ki palesztin családokat a kelet-jeruzsálemi területről, aminek lehetősége kiváltotta a jelenlegi konfliktust. Borrell hangsúlyozta: az Izrael és a palesztinok közötti konfliktusnak csak politikai megoldása lehet, csak tárgyalások útján érhető el tartós béke a régióban. A megoldás érdekében politikai horizont megnyitására, valamint a felek teljes elkötelezettségére van szükség a párbeszéd és a békefolyamat lehetséges újraindítása mellett – tette hozzá. A palesztin választások április végén bejelentett elhalasztásával kapcsolatban azt mondta, a voksolás megtartása elsődleges fontosságú. Ezzel összefüggésben Borrell a választások megtartásának segítésére szólította fel valamennyi felet.

„Őszintén nem értem, hogy nem tud egyetérteni egy ország ezzel a nyilatkozattal. De ez a helyzet. Megismétlem, ez nem egy hivatalos zárónyilatkozat volt” – mondta Borrell.

Az EU szeretett volna egy közös nyilatkozatot kiadni, amelyben a kialakult helyzetről mondják el véleményüket. A főképviselő szavai alapján a nyilatkozat többek között tartalmazta volna, hogy az EU elítél mindenfajta erőszakot, hogy csak a politikai megoldás vezethet el a békéhez, valamint azonnali tűzszünetre szólított volna fel, írja a Telex.

Az Agerpres hírügynökség Szijjártó Péter magyar külügyminiszter AFP-nek adott nyilatkozatát hozza a témában, miszerint neki „egy általános problémája van az Izraelről szóló európai nyilatkozatokkal”, mert ezek „nem segítenek igazán, főleg a jelen körülmények között, amikor a feszültségek ennyire erősek”.

Az EU többi tagállamának külügyminiszterei végül kiadtak egy nyilatkozatot az izraeli-palesztin témában, amelynek főbb pontjai az MTI híre alapján és Borrell nyilatkozata szerint a következők:

„Az Európai Unió tűzszünetre és az erőszak azonnali felszámolására szólít fel az izraeliek és a palesztinok között, illetve a humanitárius hozzáférés biztosítását kéri a Gázai övezetben; – az EU elítéli a Gázai övezetet kormányzó Hamász és más iszlamista csoportok izraeli célpontok elleni rakétatámadásait, és elismeri Izrael jogát arra, hogy megvédje magát; – Az önvédelemnek azonban mindkét fél részéről arányosnak kell lennie, és tiszteletben kell tartania a nemzetközi humanitárius jogot; – A civil lakosság elleni bármifajta támadás elfogadhatatlan. Emellett minden félnek teljes mértékben tiszteletben kell tartania a szent helyek különleges státusát, és a vallási közösségek jogát azok meglátogatására. ”

(Forrás: telex, agerpres, mti)

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile