Aktuális

Nem ér a neve? : -nincs többé AstraZeneca, ismeretlen okok miatt megváltoztatták a vakcina nevét

Az AstraZeneca átnevezte Covid-19 vakcináját, mely lépés egybeesik a vállalat azon küzdelmével, hogy megnyugtassa a világot, hogy az oltása biztonságos, miután számos országban ideiglenesen felfüggesztették a használatát.

A brit-svéd gyógyszergyár a korábban AstraZeneca Covid-19 helyett a Vaxzevriára keresztelte át a COVID-19 elleni oltóanyagát. Sajtóközleményben a vállalat azt írta, hogy a névváltozás nem jár a gyógyszer tényleges megváltoztatásával. Az orvosokat és egészségügyi dolgozókat azonban tájékoztatni kell a márkanévről, mondta a cég, mert a címkézés és a csomagolás másképp nézhet ki.

Az Európai Gyógyszerügynökség a múlt héten engedélyezte a névváltoztatást, miután az AstraZeneca jóváhagyást kért az uniós szabályozótól. Az ugyanazon a formulán alapuló, de az indiai intézettel együttműködésben kifejlesztett Covishield azonban megtartja jelenlegi márkanevét.

A vakcina körüli bizonytalanság miatt kell nevet változtatni?

A Vaxzevria debütálása akkor következik be, amikor az AstraZeneca az Oxfordi Egyetemmel létrehozott gyógyszere körül keringő negatív híreszteléseket próbálja leküzdeni. Európa több mint egy tucat országa ideiglenesen leállította az oltóanyag használatát a vérrögökről szóló jelentések nyomán. Az EU egészségügyi tisztviselői, valamint a gyógyszergyár fenntartják állításukat, miszerint az oltás biztonságos és semmi köze a halálesetekhez. Ugyanakkor hétfőn Kanada is csatlakozott azon nemzetek növekvő listájához, amelyek felfüggesztették vagy korlátozták a vakcina használatát. A lehetséges biztonsági aggályokra hivatkozva az ország azt nyilatkozta, hogy azt nem adják be 55 évnél fiatalabb embereknek.

A cég újabb pofont kapott, hiszen az amerikai szabályozók aggályokat vetettek fel azzal kapcsolatban, hogy a vakcina hatékonyságának felmérésére használt vizsgálati adatok potenciálisan elavultak és félrevezetőek. Az AstraZeneca elmondta, hogy azon dolgozik, hogy frissítse és ellenőrizze a vizsgálat eredményeit. A vakcinát az Egyesült Államokban még nem engedélyezték.

Az orvosi szervek és a kormányok megnyugtatása ellenére úgy tűnik, hogy az európaiak egyre bizalmatlanabbak az AstraZenecával kapcsolatban. A YouGov múlt hétfőn közzétett közvélemény-kutatásából kiderült, hogy a francia emberek csupán 23%-a, a németek pedig 32%-a tartja csak biztonságosnak az oltást. Olaszországban több ezren mondták vissza az oltást, hiszen számos gyanús halálesetet jelentettek a beadását követően.

* Nomen est omen? Astra Zeneca. A megnevezés latinból ered és mit is jelent? Nos ezt: „meggyilkolni a csillagokat.” Így egyszerűen. De tessenek csak szépen beírni a Google fordítókba s egyből rájövünk egy “csillaggyilkosságot” reklámozó cég porhüvely-azonosító GMO-s szerét (sz@rát) nyomják itt bele az emberekbe, és most a mellékhatásokról és halálesetekről nem is szóljunk. szerk. megj. 

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile