Aktuális, Külpolitika

Növekszik a feszültség az ukrán-orosz határon, hamar kiderülhet kik is irányítják igaziból Ukrajnát?

Hatalmas a feszültség Oroszország és Ukrajna között,  az elmúlt napokban ugyanis több tízezer orosz katona vonult fel a határra és a Kreml nyíltan megüzente Kijevnek, hogy ha katonai offenzívát kezdenek a lázadók kezén lévő területek visszahódítására, Ukrajna a ma ismert formájában megszűnik létezni.

A heves helyzet ellenére továbbra is valószínűtlen, hogy nyílt háborúra kerül sor Oroszország és Ukrajna közt, hiszen (legalábbis a politikai elemzők szerint) egyik félnek sem áll érdekében egy ilyen konfliktus: Ukrajna nagyon gyorsan megsemmisítő vereséget szenvedne, Oroszország pedig gazdaságilag érezné meg  a nemzetközi gazdasági szankciókat.

Joe Biden amerikai elnök kedden felhívta Vlagyimir Putyint, hogy Oroszország „csökkentse a feszültséget”, miután az elmúlt néhány hétben rengeteg katonát vezényeltek a kelet-ukrajnai határhoz, és nagy mennyiségű fegyvert is odaszállítottak.

Biden kifejezte az ezzel kapcsolatos aggályait, és hangsúlyozta az Egyesült Államok megingathatatlan elkötelezettségét Ukrajna szuverenitása és területének sértetlensége mellett.

Az amerikai elnök egy harmadik országban megrendezett csúcstalálkozót javasolt orosz kollégájának, amire akár a következő hónapokban sor kerülhetne, és ahol megvitathatnák az amerikai-orosz kapcsolat számos kérdését.

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile