Aktuális, Külpolitika

Nyitást tervez New York városa – a p(l)andémia egyik nagymestere: Cuomo kormányzó maszkosokra és maszktalanokra akarja osztani a „fény városát”

New York városa azt tervezi, hogy több mint egy évvel a koronavírus miatti bezárások és korlátozások elrendelése után, július 1-jén „teljesen újranyílik” – jelentette ki Bill de Blasio polgármester az MSNBC amerikai televíziónak adott interjújában.

„Készen állunk, hogy újra megnyíljanak az üzletek, a vállalkozások, az irodák és a színházak is” – fogalmazott de Blasio. A demokrata párti polgármester nagy sikernek nevezte az oltakozás terén elért eredményeiket, ugyanis – mint mondta – a 8,3 millió lakosú városban már 6,3 millió adag vakcinát adtak be. „Rendkívül sok embert beoltottak már, de továbbra is keményen kell dolgoznunk” – fűzte hozzá. A polgármester nem részletezte, hogy az újranyitás után vonatkoznak-e majd speciális szabályok azokra az éttermekre, vagy a színházakra, amelyek zárt térben szolgálják ki közönségüket. Jelenleg az észak-amerikai profi baseballbajnokság (MLB) két New York-i csapata, a Yankees és a Mets is megköveteli a szurkolóktól, hogy a stadionba lépés előtt gyorstesztet végezzenek, vagy igazolják, hogy már megkapták az oltást. A város a stadionok kapacitását 20 százalékra korlátozta. A Broadway színházai is fogadnak már közönséget, de szintén csak korlátozott számban.

Andrew Cuomo, New York demokrata párti kormányzója szerdán jelentette be, hogy véget vet az éttermekre és bárokra vonatkozó nyitvatartási korlátozásoknak. Az eddigi szabályok szerint ugyanis a vendéglátóhelyek éjfél után nem szolgálhattak ki vendégeket. „A nyitvatartási korlátozások május 17-én érnek véget a teraszokat működtető éttermek, és május 31-én az embereket beltéren kiszolgáló vendéglátó egységek esetében” – mondta Cuomo.

A szabadtéri maszkviselésről egyelőre folyik a vita, ugyanis  New Yorkban is diszkriminatív megkülönböztetésekre készülnek a beoltott és a be nem oltott polgárok esetében.

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile