Belpolitika

Nyolc év börtön várhat Elena Udreára

Elena Udrea volt turisztikai minisztert 8 év, Traian Băsescu volt államfő nagyobbik lányát, Ioana Băsescut pedig 5 év letöltendő szabadságvesztésre ítélte kedden alapfokon a bukaresti táblabíróság egy korrupciós perben.

Elena Udreát csúszópénz elfogadására való felbujtással és pénzmosással vádolják a Traian Băsescu 2009-es államelnöki kampányának finanszírozásával kapcsolatos ügyben. A két bűntett miatt a volt miniszterre több, egyenként 3 és 6 év közötti börtönbüntetést róttak ki, amelyeket azonban összevont a bíróság, így az ítélet szerint a politikusnak 8 évet kell rács mögött töltenie.

Elena Udreát és a volt államfő nagyobbik lányát 2017-ben állította bíróság elé a korrupcióellenes ügyészség (DNA), azzal vádolva őket, hogy – több bűntársukkal együtt – 2009-ben törvénytelenül gyűjtöttek kampánypénzeket az akkor tisztségben lévő elnök újraválasztása érdekében.

A vádhatóság szerint Udrea miniszteri befolyásával visszaélve több vállalkozót arra vett rá, hogy fiktív szolgáltatásokra különböző (százezer eurós nagyságrendű) pénzösszegeket utaljanak át egy, az államfőnek kampányanyagokat készítő reklámügynökség számára. Ioana Băsescu pedig befolyását felhasználva (Băsescu újraválasztása után) egy állami cég vezérigazgatóját próbálta rávenni arra, hogy a „kampányadósságok” kifizetéséhez csaknem 100 ezer euróval járuljon hozzá.

Értesüléseink szerint Elena Udrea fellebbezett az ítélet ellen.

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile