Aktuális, Külpolitika

Oroszország kilép a Kereskedelmi Világszervezetből és a WHO-ból is

Az orosz Állami Duma (parlament) azt tervezi, hogy megvitatja az ország kilépését a Kereskedelmi Világszervezetből (WTO) és az Egészségügyi Világszervezetből (WHO) – közölte Pjotr Tolsztoj, a parlament alelnöke.

“A külügyminisztérium elküldte az Állami Dumának az ilyen megállapodások listáját, és a Föderációs Tanáccsal [a parlament felsőházával] együtt tervezzük, hogy értékeljük őket, majd javaslatot teszünk a kilépésre” – mondta Tolsztoj kedden.

Az alelnök elmondta, hogy Oroszország már felmondta tagságát az Európa Tanácsban, és a WTO-ból és a WHO-ból való kilépés következik.

“OROSZORSZÁG KILÉPETT AZ EURÓPA TANÁCSBÓL, MOST A KÖVETKEZŐ LÉPÉS A WTO-BÓL ÉS A WHO-BÓL VALÓ KILÉPÉS, AMELYEK ELHANYAGOLTAK MINDEN KÖTELEZETTSÉGET HAZÁNKKAL SZEMBEN” – MONDTA.

Tolsztoj hozzátette, hogy a kormánytól azt várják, hogy felülvizsgálja Oroszország nemzetközi kötelezettségeit és olyan szerződéseit, amelyek jelenleg semmilyen előnnyel nem járnak, hanem közvetlenül károsítják az országot.

Áprilisban Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy a nyugati államok által az orosz vállalatokkal szemben alkalmazott “törvénytelen” korlátozások ellentétesek a WTO szabályaival, és felszólította a kormányt, hogy június 1-jéig frissítse Oroszország stratégiáját a szervezetben.

A döntés a február végén indított ukrajnai katonai hadművelet miatt Moszkva ellen bevezetett átfogó nyugati szankciók közepette született. Azóta Oroszországot mintegy 10 000 célzott korlátozás érte, és ezzel a világ legszankcionáltabb országa lett.

 

Forrás: Orosz Hírek

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile