Aktuális, Belpolitika

Oroszország kiutasított egy román diplomatát – egyre feszültebb a helyzet – Iohannis nagyobb amerikai jelenlétért  pitizik Bidennél

Oroszország kiutasította a román katonai attasé helyettesét válaszul arra, hogy Bukarest korábban így járt el egy orosz diplomatával szemben – jelentette be kedden az orosz külügyminisztérium.

„Május 11-én bekérették Cristian Istrate román nagykövetet az orosz külügyminisztériumba, és jegyzéket nyújtottak át neki, amelyben nemkívánatos személynek nyilvánították Alin G. Iliescu századost, a román nagykövetség katonai attaséjának helyettesét. Az említett személynek 72 órán belül el kell hagynia az Oroszországi Föderáció területét” – közölte a tárca.

Hozzátette: az intézkedés válasz arra, hogy április 26-án a román fél „teljességgel alaptalanul” kiutasította a bukaresti orosz nagykövetség katonai attaséjának helyettesét.

Románia április végén közölte, hogy a bukaresti orosz nagykövetség katonai attaséjának helyettese nemkívánatos személlyé vált Romániában, mert tevékenysége sérti a diplomáciai mentességekről és kiváltságokról szóló, 1961-es bécsi egyezményt. Az orosz diplomata kiutasításának konkrét okát nem közölte.

Csehország április 17-én jelentette be, hogy kiutasít 18 orosz követségi alkalmazottat, akiket diplomáciai álca alatt dolgozó hírszerzőknek minősített. Prága szerint az orosz különleges szolgálatoknak közük volt egy csehországi lőszerraktárban 2014-ben bekövetkezett, két emberéletet követelő robbanáshoz. Hat másik közép- és kelet-európai ország szolidaritásból szintén kiutasított orosz diplomatákat, amire Oroszország a kölcsönösség elve alapján tükörintézkedésekkel reagált.

Klaus Iohannis szerint Oroszország destabilizálja a Fekete-tenger térségét, ezért a NATO elrettentő képességének megerősítését, az amerikai katonai jelenlét növelését tartja szükségesnek Romániában és a Fekete-tenger térségében.

A román elnök a NATO keleti szárnyának tagországait tömörítő Bukaresti Kilencek (B9) hétfői online csúcsértekezlete után tartott sajtónyilatkozatában beszélt erről. A kelet-közép-európai NATO-tagállamok távértekezletét a román és a lengyel államfő elnökletével tartották, és azon Joe Biden amerikai elnök, valamint Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is részt vett.

Iohannis üdvözölte, hogy az amerikai elnök szerint a transzatlanti együttműködésnek nemcsak az óceán két partjára kell kiterjednie, hanem egész Európát magába kell foglalnia a Bati-, illetve Fekete-tengerig.

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile