Aktuális, Külpolitika

Peking hivatalosan azzal fenyegetőzött , hogy “lelövi” Pelosi gépét, ha az Tajvanra megy – Riadókészültésg és riadalom a Fehér Házban

A csendes-óceáni térségben egyre nő a  feszültség, mivel Kína katonai intézkedésekkel fenyegetőzött azokkal a repülőgépekkel szemben, amelyek Nancy Pelosi, az Egyesült Államok képviselőházának elnökét Tajvanra szállítják. Magyarán egy az egyben azt mondták, egyszerűen lelövik a gépet, amelyen Pelosi fog utazni oda. 

Rakétatámadási szirénák szólalnak meg Tajvanon, miközben a legrosszabb forgatókönyvre készül, amikor amerikai vadászgépek kísérik Pelosi gépét. Az összefonódás lehetősége nagy.

Pelosi lesz a legmagasabb rangú amerikai tisztviselő és politikus, aki Tajvanra látogat azóta, hogy Newt Gingrich akkori köztársasági elnök 1997-ben Tajpejbe utazott. Peking ellenez minden olyan lépést, amely úgy tűnik, hogy Tajvant független országként legitimálja.

Az Egyesült Államokon belül komoly nézeteltérések vannak a Pentagonban és a külügyminisztériumban, és az ázsiai-csendes-óceáni térségben mindenki azt kívánja, hogy ezt az utazást diplomáciai úton elhalasszák.

Nemrég a Kínai Külügyminisztérium képviselője nyilvánosan megerősítette az Egyesült Államokkal szembeni fenyegetéseket. Ugyanezt az információt közölte az amerikai média is.

Zhao Lijian szóvivő a  napi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kínai fél “erőteljes és határozott” intézkedéseket fog hozni, ha a látogatásra sor kerül.

„Kína többször is kifejezte határozott ellenállását.

Kína a közelmúltban több alkalommal is egyértelművé tette az Egyesült Államoknak, hogy határozottan ellenzi Pelosi tajvani látogatását.

Teljesen felkészültek vagyunk, ha az USA ragaszkodik az utazáshoz, de akkor Kína szigorú és határozott intézkedéseket fog hozni nemzetbiztonsága érdekében, és az USA teljes mértékben felelős minden súlyos következményért.

Ha az Egyesült Államok kitart a maga módján, Kína határozott intézkedéseket fog hozni a válaszadás és a határozott ellenállás érdekében.”

A jelentések azt mutatják, hogy a kínai parancsnokság elrendelte a vadászrepülő-századok felszállási készenlétének növelését, miközben még Tajvan körüli repülési zóna forgatókönyvein is dolgozott. Mindenesetre Pelosi gépének parancsot kapott, hogy ne szálljon le Tajvanon.

Pelosi látogatásának időpontja érzékeny Kína számára, mivel egybeesik a Népi Felszabadító Hadsereg megalakulásának augusztus 1-jei évfordulójával. Ez egybeeshet a kommunista párt vezetésének éves kongresszusával is a tengerparti Beidaihe üdülőhelyen.

A konklávé idén még fontosabb, mivel Xinek meg kell teremtenie az alapot ahhoz, hogy a Kínai Kommunista Párt novemberi 20. kongresszusán megszerezze harmadik ciklusát a pártfőnöki poszton.

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile