Aktuális, Külpolitika

Putyin mozgósította az orosz sereget – háború árnyéka kísért az orosz- ukrán határon

A háború árnyéka vetül napok óta Ukrajnára, ami már a NATO-t sürgeti, miután egyre több az orosz katona a határainál.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden beszélt Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, és arra kérte, gyorsítsák fel az ország csatlakozását a katonai szövetséghez. Zelenszkij ugyanezt kérte a NATO fontosabb országainak vezetőitől is.

Az ukrán elnök az elmúlt napokban nagyon aktív diplomáciai tevékenységet folytatott, ugyanis az oroszok Ukrajna északi és keleti határánál is egyre nagyobb csapatokat vonnak össze, valamint a Krím-félszigeten is megnövelték az állomásozó haderő létszámát.

Az elmúlt hetek során Oroszország rendkívüli mértékű fegyver- és csapatösszevonást hajtott végre Ukrajna keleti, vagyis az oroszbarát donyecki és luhanszki szakadárok által irányított területeinek határán . Az orosz fegyverkezés mellett a kelet-ukrajnai fronton történő szembenállás is látványosan kiújult, az ukrán hadsereg elleni oroszbarát provokációk pedig megsokszorozódtak. A Kelet-Ukrajna határára csoportosított fegyveres erők összetételéből adódóan Kijev inváziótól tart, a kontinensen állomásozó amerikai csapatok esetében pedig a legmagasabb harckészültségi szint van jelenleg is érvényben. Ezzel párhuzamosan Moszkva a „fokozódó ukrán agresszióval” magyarázza a harckészültség növelését, az orosz külügyminiszter burkoltan Ukrajna megsemmisítésével fenyegetett, az orosz védelmi minisztérium az ország összes katonai körzetében ellenőrzi a csapatok harckészültségét, a Kreml pedig „további lépéseket” helyezett kilátásba, ha a NATO fegyveres erőket küldene Ukrajnába.

Az orosz katonai aktivitás célja egyelőre nem világos, de elemzők szerint összefüggésben lehet az orosz elnök és az amerikai elnök között egyre élesedő feszültséggel.

Az oroszok nem tagadták a csapatmozgásokat, viszont Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, ezek „nem fenyegetnek senkit”. Peszkov hozzátette, hogy Ukrajna NATO-csatlakozása „nem tenne jót a konfliktusnak”.

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile