Aktuális

Román korrupciós botrányban is szerepe volt az amerikai elnök fiának, Hunter Biden kapcsolata a román titkosszolgálatokkal egyre szembeszökőbb

Joe Biden amerikai elnök fia, Hunter ajánlotta ügyvédnek az FBI 1993 és 2001 közötti igazgatóját Románia egyik nagy visszhangot kiváltó korrupciós perében.

Louis Freeh azt a Gabriel Popoviciu üzletembert védte, aki ezer szállal kötődött magas rangú politikusokhoz, de a titkosszolgálatokhoz is. 2017-ben ítélték jogerősen hét év börtönbüntetésre, miután vétkesnek találták egy 224 hektárnyi fölterület jogtalan megszerzésében.

Az üzletember jelenleg még Londonban tartózkodik, kiadatása ügyében a végleges brit bírósági döntésre várnak a bukaresti hatóságok. Popoviciu a kommunizmus idején Ion Dincă román miniszterelnök-helyettes lányát vette feleségül. Közvetlenül a rendszerváltozás után kiment az Egyesült Államokba, ahonnan később visszatért hazájába. Elkezdett üzletelni, s idővel Románia egyik legbefolyásosabb ingatlanbefektetőjévé nőtte ki magát.

Hunter Biden szerepe a romániai perben a New York Post által közölt e-mailekből derül ki.

A nyilvánosságra hozott üzenetekben a jelenlegi amerikai elnök fia kéri az FBI volt vezérét Popoviciu védelmének az elvállalására.

A tényfeltáró írás szerint Hunter Biden és Louis Freeh több alkalommal is találkoztak az akkor még Laura Kövesi által vezetett román korrupcióellenes hatóság (DNA) ügyészeivel, de kapcsolatban áltak a Román Hírszerző Szolgálattal is. Popoviciu ellen egyébként már 2007-ben vizsgálatot indított a DNA. Ugyanabban az ügyben Cornel Șerbant, a román belügyminisztérium titkosszolgálatának a volt vezetőjét is elítélték két év és hat hónap börtönbüntetésre, miután kiderült: az ingatlanbefektető felkérésére Șerban nyomást gyakorolt az ügyészre, hogy ne indítson büntetőjogi vizsgálatot.

Miután Popoviciu elvesztette a pert, Freeh közleményben adott hangot „mély csalódottságának”. Azt is hozzátette, hogy a legfelsőbb bíróság döntésének nincs törvényi és jogi megalapozottsága. A Hunter Biden által ajánlott ügyvéd akkori érvelését idézve a román lapok kiemelik, hogy a Popoviciu elleni perben Freeh csapata számos ténybeli és jogi hiányosságra hívta fel a figyelmet, miután megvizsgálta a bizonyítékokat, beleértve az ingatlanbefektető beszélgetéseiről titokban készült hangfelvételeket.

Forrás: New York Post/ Magyar Nemzet

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile