Aktuális, Külpolitika

Súlyosan diszkriminálja a fehér újságírókat Chicago fekete polgármestere

Igencsak átesett a ló túloldalára Chicago afroamerikai származású polgármestere, egyszerűen, a bőrszínük miatt nem hajlandó szóba állni fehér újságírókkal. A súlyos faji diszkriminációt valójában semmilyen törvény nem engedi meg, nyilván ez is egyfajta etnikai hergelése az amerikaiaknak.

Nem ad személyes interjúkat fehér újságíróknak Lori Lightfoot, Chicago polgármestere, csak  a sajtó színes bőrű munkatársainak. A köztisztviselő döntését azzal indokolta, hogy a fehérek felül vannak reprezentálva a chicagói sajtóban, miközben a város lakóinak több mint a fele nem fehér.

Lightfoot álláspontja – írja a USA Today – megosztja a sajtó munkatársait is. A fehér Mary Ann Ahern, a WMAQ-TV politikai újságírója szerint bőrszín alapján válogatni a riportereket meglehetősen felháborító, s felveti annak kérdését: a polgármester a fehér sajtósokat rasszistának tekinti?

Gregory Pratt a Chicago Tribune-tól mehetett volna interjúzni a polgármesterrel, mivel latinó. Az újságíró azonban lemondta a találkozót, mivel Lightfoot elutasította arra vonatkozó kérését, hogy vonja vissza a fehértilalmat.

Lightfoot mindazonáltal úgy véli, hogy az amerikai sajtóorgánumok nem tették teljesen magukévá azokat a közelmúltban lejátszódó folyamatokat, amelyek rávilágítottak az ország rasszista múltjára és jelenjére. Meglátása szerint mivel a sajtó szűri meg és prezentálja azt, mi történik az önkormányzatban, a médiumoknak fejlődni kell a korral, hogy képviselni tudják a város sokszínű lakosságát.

A Pew Research Center elemzőközpont egy 2018-as felmérése szerint az újságíró szakmából az Egyesült Államokban valóban hiányzik a sokszínűség, a newsroomok munkatársainak több mint a 75 százaléka fehér.

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile