Aktuális, Külpolitika

Több mint gyanús, Kína állhat a tálibok háta mögött: minden nagykövetség menti Kabulból alkalmazottait, de a kínaiak köszönik jól elvannak a tálibokkal

Az Egyesült Államok és a nyugati országok sorra zárják be afganisztáni nagykövetségeiket, Kína kirendeltsége azonban továbbra is üzemel.

Szinte teljes hatalomátvételt hajtottak végre a tálibok Afganisztánban az Egyesült Államok csapatainak kivonulása után. Míg a nyugati országok azzal vannak elfoglalva, hogy hogyan menekítsék ki saját állampolgáraikat az országból, Kínát nem foglalkoztatják ilyen kérdések: kabuli nagykövetségük továbbra is nyitva tartja kapuit.

Sőt: az Afganisztánban tartózkodó kínaiakat mindössze arra figyelmeztették, hogy fokozottan ügyeljenek biztonságukra. A kabuli kínai nagykövetség azt is hozzátette, hogy egyelőre nem kaptak arról hírt, hogy az afganisztáni összecsapásoknak kínai áldozata lenne. A helyzetet azonban nem bagatellizálják: mint közleményükben írták, az országban „rendkívül bonyolult és súlyos” helyzet alakult ki, így arra kértek minden afganisztáni harcoló felet, hogy óvják a kínai érdekeket és garantálják a kínai állampolgárok, valamint intézmények biztonságát.

A kínai külügyminiszter július végén fogadott egy tálib küldöttséget, amelyet Kína támogatásáról biztosított. Feltételként egyedül azt szabták meg, hogy a tálibok határolódjanak el minden terrorszervezettől, például az ujgurok által lakott Hszincsiangban elkövetett merényletek szervezésével vádolt Kelet-turkesztáni Iszlám Mozgalomtól. Vang Ji külügyminiszter elmondása szerint abban reménykedik, hogy Kína fontos szerepet fog betölteni az afganisztáni békefolyamatokban.

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile