Aktuális, Külpolitika

Törvénytelennek nyilvánították a covid-megszorításokat Belgiumban, a visszavonásukra kötelezték a kormányt

A koronavírus-járvány visszaszorítására bevezetett rendkívüli intézkedések 30 napon belüli visszavonására kötelezte a belga kormányt a bíróság – közölte a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap szerdán.

Az újság szerint az illetékes bíróság helyt adott egy emberi jogi jogvédő csoport keresetének, amely szerint a belga kormány jogsértést követett el azzal, hogy alkotmányban rögzített szabadságjogokat figyelmen kívül hagyva fogadott el korlátozó intézkedéseket.

A bíróság törvénytelennek nyilvánította a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott kormányzati intézkedéseket, úgy ítélte meg ugyanis, hogy a rendeletek alapjául szolgáló jogalap nem érvényes. A bíróság arra kötelezte a belga államot, hogy szüntesse meg a járvánnyal összefüggésben hozott összes intézkedést 30 napon belül. A határozat végrehajtásának késedelme naponta ötezer euró pénzbüntetéssel sújtható

– közölték.

Belgium a koronavírus helyi megjelenését követően fogadott el rendkívüli intézkedéseket a járvány visszaszorítására. Az intézkedések között a tanítási intézmények, illetve a nem alapvető árucikkeket árusító üzletek és vendéglátóhelyek bezárása, a nem feltétlenül szükséges külföldi utazások korlátozása, illetve éjszakai kijárási tilalom szerepelnek.

Az illetékes belga közegészségügyi intézet szerdai tájékoztatása szerint továbbra is minden koronavírus-fertőzéssel összefüggő adat emelkedik Belgiumban, üteme azonban csökkenést mutat.

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile