Aktuális, Külpolitika

Tragédia, tömegpánik és több tucat halott, elszabadult a pokol egy zsidó kabbalista ünnepségen

Elszabadult a pokol egy zsidó kabbalista ünnepségen, a tömegen eddig ismeretlen okok miatt pánik lett úrrá és valamitől menekülve több tucat résztvevők széttapostak.

Több tucatnyi embert agyontaposott a tömeg egy zsidó ünnepségen kialakult tolongásban Izrael északi részén, és több mint százan megsérültek, sokan közülük válságos állapotban vannak – tudatták a mentőegységek pénteken.

A tragédia Merón városában történt, ahol a 2. században élt rabbi, a zsidó miszticizmus egyik vezéralakja, Simon bar Jocháj sírja található, aki a hagyomány szerint ezen a napon fedte fel a kabbala legmélyebb titkait. Ez „Istenhez kerülésének” vagyis halálának évfordulója is egyben a zsidó hagyomány szerint.

Ehhez kapcsolódik a lág báómer ünnepe, amely az időszámítás szerint 132-ben, a római megszállók ellen kirobbant, Bar Kohba-féle felkeléssel kapcsolatos ünnepsorozatba is illeszkedik, amikor rendszeresen hatalmas tömeg gyűlik össze, máglyákat gyújtanak, és egész éjjel táncolnak és imádkoznak. A koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldása óta ez volt a legnagyobb tömeges összejövetel Izraelben.

A Magen David Adom mentőszervezet korábban legkevesebb 28 halálos áldozatról beszélt, a 12-es tévécsatorna azonban már 38 halottról számolt be. A mentők egyik szóvivője felfoghatatlan katasztrófának nevezte a történteket. A rendőrség lezárta a környéket, a több tízezer résztvevőt pedig buszokkal igyekeznek elszállítani a helyszínről.

(Forrás: MTI)

 

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile