Aktuális

Tüdőgyulladást okozó mérgező maszkokat forgalmaztak

Több mint 15 millió textilmaszkot szállított ki a belga kormány a belgiumi patikákba múlt nyáron, és most úgy tűnik, hogy a maszkok mérgező kémiai anyagokat tartalmaztak – írja a Brussels Times egy bizalmas információra hivatkozva, amely a Sciensanótól, a Belga Közegészségügyi Intézettől szivárgott ki.

Az arcmaszkokat a Luxembourgban bejegyzett Avrox vállalat gyártatta Ázsiában, és a maszkok ezüst- és titán-dioxid nanorészecskéket tartalmaznak, amelyeknek a belélegzése súlyosan károsíthatja a légutakat.

A toxikológusok arra figyelmeztetnek, hogy a mérgező anyagot tartalmazó maszkok viselőinél tüdőgyulladás alakulhat ki, különösen, ha már egyébként is vannak egészségügyi problémáik – számolt be róla a flamand HLN is.

És előbb-utóbb az ember be is lélegzi ezeket a nanorészecskéket, különösen, ha a maszkot rendszeresen kimossa, éppen a rendszeres viselése miatt. Ekkor a részecskék bejutnak a tüdőbe és a vérbe is.

– állítja Alfred Bernard toxikológus.

A helyzet abszurditása az, hogy a maszkokat éppen a súlyos tüdőgyulladást okozó koronavírus elleni védekezésként tették kötelezővé szerte a világon.

Az ezüst- és titán-dioxid a textíliák fehérítéséhez széles körben alkalmazott vegyi anyag, és nem keverendő össze az ezüsttel, önmagában, amelyet antibakteriális hatása miatt használnak.

A kiszivárgott bizalmas jelentéssel kapcsolatban Sciensano mindössze annyit nyilatkozott közlemény útján, hogy túl korai lenne következtetéseket levonni.

Még csak a vizsgálat első szakaszában járunk, és a rendelkezésre álló adatok alapján még nem lehet megállapítani kétséget kizáróan, hogy a nanorészecskék valóban felszabadulnak-e, vagy milyen mértékben teszik, ami veszélyeztetné azok használóit.

A most napvilágra került eset azonban nem az első botrány a luxembourgi cég termékeivel kapcsolatban.

Már tavaly nyáron kételyek övezték a szintén az Avrox által készített és a belga kormány által a patikusok számára ingyenesen kiosztott maszkok hatékonyságát. A maszkok ára 40 millió euró volt, a megkötött üzlet hátterét is vizsgálják, mert az üzletkötést tető alá hozó felek a magánéletben is jó ismerősök voltak.

A luxembourgi központú Avroxot két francia állampolgár vezeti: egy futballmenedzser és egy volt restaurátor. A flamand HLN tájékoztatása szerint a többségi részvényes egy jordániai milliomos, akinek állandó lakcíme Máltán van bejelentve. Az anyacég pedig egy a Cayman-szigeteken bejegyzett cég, amelynek fő profilja az egyesült államokbeli filmgyártás.

Abonează-te
Notificare la
guest

1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback instant
Vezi toate comentariile
Bocsa Tibor Mihály
Bocsa Tibor Mihály
3 ani în urmă

A belga kormány tavaly nyáron 15 millió tüdőgyulladást okozó mérgezett maszkot adott a gyógyszertáraknak – derül ki a Sciensano, a Belga Közegészségügyi Intézet bizalmas jelentéséből.

Az arcmaszkokat Ázsiában gyárttatta a luxemburgi székhelyű Avrox cég és ezüst, illetve titán-dioxid nanorészecskéket tartalmaznak. Ezek a nanorészecskék a tüdőbe és a vérbe kerülnek- mondta Alfred Bernard toxikológus.

https://www.brusselstimes.com/news/belgium-all-news/156628/cloth-mouth-masks-from-avrox-luxembourg-belgium-government-distributed-free-to-pharmacies-may-be-toxic/?fbclid=IwAR1GGk3JKZ3nD-px_FaF7zbu9EWdCZO8sx5WHStpMObcGkRDodPRO2cO290

Telefon
306528666