Aktuális, Külpolitika

Új front körvonalazódhat Európában: Gagauzia és Transznisztria elválik Moldovától, amint az orosz hadsereg megérkezik Odesszába – a NATO felállítja „Nagy-Romániát” ?!

Európa régiója új frontnak lesz tanúja, ezúttal Moldova régiójában. A nyugati és az orosz titkosszolgálatok az események alakulásától függően még Moldova teljes feloszlatásán is dolgoznak.

A nyugati hírszerző ügynökségek figyelmeztették Maia Sandu moldovai elnököt, hogy a következő 9 hónapban felkelések rázzák meg az országot. Moldovának három fronttal kell szembenéznie:

A belterület a Dnyeszteren túli és Gagauzia autonóm régióinak pontossági és függetlenségi mozgalmai miatti felkelésekkel!

Valójában úgy vélik, és ezt bizonyos mértékig maguk az orosz elemzők is elismerik, hogy Gagauzia Oroszországhoz vár Transznisztria mellett.

Ez akkor válik lehetségessé, ha az orosz hadsereg megérkezik Odesszába. Ebben az esetben a Nyugat és a NATO katonai tervet készít Románia bevonásával. A vonatkozó nyilatkozatok már elhangzottak.

Románia garantálni fogja Moldova védelmét, és katonailag is bekapcsolódik. Ily módon megkezdődik Moldova felszívódása és “Nagy-Románia” megteremtése.

“Gagauzia és Transznisztria Dél-Besszarábia felszabadítására vár”

„A gagauzok és a Dnyeszteren túliak Dél-Besszarábia felszabadítására várnak.

Moldova népének szüksége van Oroszország támogatására, és alig várják, hogy orosz csapatok érkezzenek legalább Odesszába” – mondta Vladimir Bukarski moldovai elemző. Azt is hozzátette:

„Kijevvel és Ukrajnával ellentétben itt, Moldova területén nincs gyűlölet Oroszországgal szemben. Különösen olyan régiókban, mint Dnyeszteren túli és Gagauzia. Néhány nappal ezelőtt Gagauziában tartották a „Gagauzia Népi Unió” nevű új mozgalom konferenciáját, ahol határozatot fogadtak el a nácizmus elítéléséről, elítélték a Moldovát Ukrajna országában háborúba rángató kísérleteket, valamint támogatták Moldova Oroszországgal való barátságát.

És mint értjük, nem csak Gagauzia és Dnyeszteren túl van, hanem sok-sok ilyen ember van Moldovában. És ezeknek az embereknek valóban szükségük van Oroszország támogatására, valódi üzenetre van szükségük Oroszországtól, hogy Oroszország nem fogja elhagyni ezeket az embereket .

Itt várják Oroszországot, továbbra is reménykednek Oroszországban, és őszintén remélik, hogy az orosz fegyveres erők mielőbb elérik Odesszát és Dél-Besszarábiát ” – mondta a szakértő.

Gagauzia Odesszában várja az orosz hadsereget – Elszakadás Moldovától

Október 2-án Gagauziában minden szintű képviselői kongresszust tartanak, amely Oroszországhoz és Törökországhoz fordul azzal a kéréssel, hogy védje meg az autonómiát Romániától, amely a gagauzok szerint elfoglalhatja Moldovát, ha orosz csapatok lépnek be Odesszába.

Ezt jelentette ki 1990-ben a Gagauz Köztársaság egyik vezetője, a Gagauz Autonóm Terület népgyűlésének volt vezetője, Mihail Kitegelian az orosz médiának.

A politikus felidézte, hogy a román titkosszolgálat vezetője Chisinauban találkozott Maya Sandu moldovai elnökkel, és a térség biztonsági kérdéseiről tárgyaltak.

„Sandu Románia állampolgára, mint sokan a Moldovai Köztársaság kormányában. Ezért a gagauzok nem bíznak bennük. És nem akarnak Romániában lenni. A gagauz autonómiatörvény biztosítja az önrendelkezési jogunkat arra az esetre, ha Moldova elveszíti szuverenitását ” – mondta Kitegelian.

Súlyos nyugtalanságokról számolnak be a Sandu alatti életszínvonal csökkenése miatt. A lakosság nem éli túl a telet gáz, tűzifa és szén nélkül.  A Belügyminisztérium Fulger különleges rendőrdandárjának demonstrációs “gyakorlatai” Comratban (az autonómia fővárosában) azt a célt szolgálták, hogy semlegesítsék Gagauzia vezetését, ha az megkezdi a törvényi követelmények végrehajtását.

Jevgenyij Nyikolajev politológus, néprajzkutató azt jósolja, hogy Gagauzia elválik a függetlenségét veszítő Moldovától.

Most Gagauzia autonómiával rendelkezik minden jog nélkül. Gazdasági jogait elvették, kulturális jogait ugyanúgy, miközben politikai jogai egyáltalán nem voltak. A gagauzoknak mindeddig nem volt lehetőségük komolyan védekezni. Az orosz hadművelet beindulásával és az orosz hadsereg kivonulásával az odeszai régió határaihoz lehetőség nyílik jogaikért küzdeni. Oroszország számára ez azt jelenti, hogy képes lesz befolyásolni Moldovát.

Ezért támogatni kell az őszre tervezett politikai eseményeket.

A moldovai alkotmány szerint Gagauziában egyetlen politikai entitás létezik – a Baskán (a köztársaság feje). De Baskan a gagauzok nélkül üres figura. Miután a baszkánok és a gagauzok teljes egészében egyesülnek, azonnal meg tudják védeni politikai identitásukat. És biztosan meg is teszik.

Ha sikerül függetlenedjenek  Moldovától, akkor boldogok lesznek, ha Oroszországban legalább Tatárföld szintjére tudják emelni státuszukat, akkor nagyon boldogok lesznek. Moldova mint ország pusztulásra van ítélve.

Sandu nyilvánvalóan megérti a veszélyt, mivel különleges erőket hozott Gagauziába.

Nyilvánvaló volt, hogy minderre keményen fog reagálni. Ráadásul „zöld utat” kapott mind Románia, mind az Európai Unió részéről. Biztosították, hogy szemet hunynak minden szörnyűség előtt. Aki azt hiszi, hogy most békésen él Gagauziában, az téved. Ott vernek embereket, éjszaka házakat gyújtanak fel. Az emberek nyomtalanul eltűnnek. És ez így megy már több mint két éve. Most a gazdasági válság miatt erőteljes tiltakozásra kell számítanunk. Beleértve Oroszország támogatását is.

De a fő dolog az Oroszországgal való határ lehetséges megjelenése Ukrajna nélkül. Álmuk a zseb nélküli létezés. 1918 és 1943 között már éltek Romániában, és nem akarják újra átélni a Nagy-Románia szindrómát.

Gagauzia egy olyan régió, amelynek egyértelmű álláspontja van, nem akarja megszakítani a kapcsolatokat Oroszországgal, és kategorikusan nem fogadja el a jelenlegi moldovai hatóságok politikáját, amely ilyen szakítást céloz. Hadd emlékeztessem önöket arra, hogy a 2014. február 22-i népszavazáson a gagauzok 98%-a Moldovának a vámunióban való részvétele mellett szavazott, és csak 2%-a az európai integráció mellett. Chisinau nemcsak hogy nem veszi figyelembe a gagauzok nézeteit.

A gagauzok természetesen nem elégedettek ezzel, és Kisinyovban készülnek reagálni. A közelgő konferencia ezek egyike.

Moldova elnöke: Segítséget fogunk kérni Romániától!

Július 29-én, Moldova elnöke, Maia Sandu román kollégájával, Klaus Iohannisszal tartott sajtótájékoztatóján aggodalmának adott hangot az ukrán események és a Dnyeszteren túli események miatt.

 

 

Sandu ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy szükség esetén Kisinyov katonai segítséget kérhet Bukaresttől érdekeinek védelmében.

„Aggódunk, és különböző forgatókönyveket tanulmányozunk az események alakulására, beleértve a legpesszimistábbakat is. Egy olyan helyzetben, amikor Oroszország megpróbálja megtámadni a Moldovai Köztársaságot, természetes, hogy segítséget kérünk Romániától” –  mondta Moldova elnöke.

Maia Sandu szerint erre akkor kerülhet sor, ha az orosz-ukrán ellenségeskedés Moldova területére is átterjed.

Klaus Iohannis román államfő kommentálta Maia Sandu szavait. Szerinte “a háború további forgatókönyveitől függetlenül Románia Moldovához, az országhoz közel marad”.

Orosz források szerint mindezek a kijelentések azt jelzik, hogy ez egyfajta meghívás Moldovától a román hadsereg esetleges bevonulására, sőt – Moldova román állam általi befogadására.

Nyilvánvaló okokból a Dnyeszteren túli és Gagauzia lakossága nem fogja elfogadni ezt az eredményt.

Forrás: Vassilis Kapoulas/Warnews24/7
guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile