Külpolitika

Újabb késes terrortámadás történt Svédországban

Hét embert megsebesített egy afgán férfi, aki többeket megkéselt a dél-svédországi Vetlanda nevű  mintegy 14 ezer lakosú település központjában, jelentette  az MTI.

A rendőrségi jelentés szerint az első segélyhívások a támadással kapcsolatban nem sokkal szerdán 15 óra előtt érkeztek, az első járőr 15 óra 10 perckor érkezett a helyszínre. Röviddel ezután a fiatal, húszas éveiben járó gyanúsítottat meglőtték és letartóztatták. Kora este a rendőrség bejelentette, hogy az esetet terrorizmus gyanújával vizsgálja. „Intenzíven dolgozunk, és rengeteg erőforrásunk lesz a továbbiakban. Nagyon szeretnénk kapcsolatba lépni bárkivel, akinek információja van az esetről. Ez is az egyik oka annak, hogy jelenleg nem tudunk túl sok részletet elárulni” – mondta Malena Grann helyi rendőrfőkapitány a svédországi The Localnak a rendőrség szerda esti sajtótájékoztatóján.

A város öt területét azonosították a bűncselekmény helyszíneként, melyeket a nyomozás idejére lezártak. Azt egyelőre nem közölték, hogy az elkövető milyen fegyvert használt, s nem mondtak el további részleteket a nyolc sérült állapotáról és arról sem, hogy vannak-e külföldi állampolgárok közöttük. Mind a nyolc érintettet kórházban ápolják.

Nem tudni, mi lehet az afgán férfi indítéka, és vajon szándékos volt-e az, hogy csak férfiakat támadott meg. Arról is hallgatnak a híradások, különösen a rendőrségiek, mondott-e, kiabált-e valamit az elkövető. Az biztos, hogy nem sietett, módszeresen ment végig az utcán és támadta meg az embereket, hiszen az első segélyhívás után 18 perccel még a tetthelyen volt.

Nem is olyan régen Svédországban még tagadták, hogy lennének no-go zónák. Azóta, kicsit átkeresztelve, de elismerte a politika, hogy az országban 32 sebezhető negyed van, azaz olyan városrészek, amelyekben szegregáltan élnek bevándorlók, párhuzamos társadalmak alakultak ki, és ahol mindennapos a szervezett és bandabűnözés. A svédek egy jelentős része hajlamos azt gondolni, hogy őket nem érinti, mi zajlik ezekben negyedekben, egyben tagadják, hogy a bevándorlásnak lenne árnyoldala is. De a bűnözés sohasem áll meg egy negyed határán, különösen nem a terrorizmus.  (Fotó: illusztrúció)

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile