Aktuális, Külpolitika

Ukrán kémeket kapcsolt le az orosz hírszerzés: katonai pilótákat akartak megvesztegetni Zelenszkij kémei

Az orosz hírszerzés megakadályozott egy ukrán kémek általi próbálkozást, amely azt szerette volna elérni, megvesztegetések segítségével, hogy orosz pilóták a legmodernebb orosz repülőgépek technológiáját Ukrajnának kiszolgáltassák.
A próbálkozásban nem csak az ukrán híreszezés (SzBU), de a zavaros hátterű USA által pénzelt Bellingcat csoport is benne volt. A Bellingcat “oknyomozó újságírók” csoportjának nevezi magát. Az alkalmazottaik között sok nyugalmazott NATO katonatiszt és angol hírszerzéshez köthető személy található.

Az orosz-ukrán konfliktus elején a kijevi rezsim összeállított egy listát amelyen olyan fegyverek és harci eszközök szerepeltek, amelyeket szerettek volna megszerezni. Ha valaki ilyen fegyvereket vagy harci eszközöket juttatott az ukrán hatóságoknak, fizetségben részesültek. Minél fejlettebb harceszközökről volt szó, köztük szerepeltek tankok, helikopterek, és repülőgépek is, annál több pénzt ígértek potenciális orosz dezertőröknek, akikkel az interneten léptek kapcsolatba.

A maximum megígért fizetség elérte az 1 millió dollárt. Az ukrán hírszerzést
különösen az orosz SzU-34 vadászgép és a TU-22M3 stratégiai repülőgép érdekelte.

Az egyik megkörnyékezett pilóta nyilatkozata szerint: “Először azt hittem, hogy vicc az egész, de egy idő után világossá vált, hogy akik megkörnyékeztek azok az ukrán hírszerzésnek és nyugati partnereiknek dolgoznak. A pénzen kívül Európai útlevelet is ígértek, továbbá kényelmes életet utána egy nyugati országban.”

A pilóta, amikor rájött, hogy nem csupán egy internetes tréfáról van szó, és a próbálkozás mögött az ukrán hírszerzés áll, értesítette az orosz hírszerzést az esetről, így az orosz hírszerzés lehallgatta a további beszélgetéseket. A kijevi kémek biztosak voltak abban, hogy az orosz pilótát sikerül rávenni a dezertálásra, hogy a további beszélgetések közben olyan információk is az orosz hírszerzéshez kerültek, amelyek a különleges katonai művelet szempontjából hasznosak voltak. Így a próbálkozás visszafelé sült el.

Christo Grozev, aki Bellingcatnél “Oroszország specialistaként” tevékenykedik, megerősítette, hogy kapcsolatba volt az ukrán hírszerzés embereivel, bár ő azt állítja, hogy ő egy “dokumentumfilmet akart készíteni”.

Források:
https://cubasi.cu/en/news/ukrainian-plot-hijack-russian-warplanes-exposed-moscow
https://www.rt.com/russia/559628-bellingcat-ukraine-warplanes-plot

Forrás: Orosz Hírek

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile