Aktuális, Külpolitika

Ukrán nagykövet: minél több oroszt ölünk meg most, annál kevesebbet kell majd a gyerekeinknek

Ukrajna mindent megtesz azért, hogy “minél több oroszt” megöljön – jelentette ki hétfőn a helyi médiának Petro Vrublevszkij, az ország kazahsztáni nagykövete.

Egy helyi bloggerrel beszélgetve Vrublevszkijt arra kérték, hogy kommentálja a folyamatban lévő ukrajnai konfliktust.

“MIT MONDHATNÉK… MEGPRÓBÁLUNK ANNYI [OROSZ] EMBERT MEGÖLNI, AMENNYIT CSAK LEHET. MINÉL TÖBB OROSZT ÖLÜNK MEG MOST, ANNÁL KEVESEBBET KELL MAJD A GYEREKEINKNEK. ENNYI” – MONDTA.

Az ukrán nagykövet megjegyzéseire reagált Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője, aki “terrorista” politikával vádolta Kijevet.

“CSAK EGY TERRORISTA REZSIM NAGYKÖVETE MONDHAT ILYENEKET. A KIJEVI NÁCIK NYOLC ÉVE CSENDBEN GYILKOLJÁK AZ EMBEREKET, ÉS MINDENÉRT MOSZKVÁT HIBÁZTATJÁK, DE MOST MÁR NYÍLTAN BESZÉLNEK AZ ETNIKAI TISZTOGATÁSI TERVEIKRŐL” – ÍRTA A TELEGRAMON.

A hónap elején Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök azzal vádolta Volodimir Zelenszkij ukrán vezetőt, hogy Adolf Hitler példáját követi azzal, hogy minden orosz kollektív büntetésére szólított fel. Medvegyev Zelenszkij egy korábbi nyilatkozatára utalt, amelyben azt javasolta, hogy minden orosz embert – politikai beállítottságától és körülményeitől függetlenül – deportáljanak a nyugati országokból.

“Adolf Hitler egy egész népről próbált ilyen elképzeléseket megvalósítani” – jegyezte meg az orosz tisztségviselő. “Van még kérdés az ukrán hatóságok természetével kapcsolatban?”

A kazah külügyminisztérium bekérette Petro Vrublevszkij ukrán nagykövetet és tiltakozott nála az oroszokról tett megjegyzései miatt – jelentette be a minisztérium sajtószolgálata.

Vrublevszkij augusztus 21-én adott interjút a kazahsztáni bloggernek, Diasz Kuzairovnak. A videóban konkrétan azt mondja, hogy a kijevi rezsim megpróbál minél több orosz embert megölni, hogy a gyerekeiknek már kevesebbet kelljen.

“A kazah fél kifejezte azt az álláspontját, hogy az ilyen kijelentések elfogadhatatlanok és összeegyeztethetetlenek egy külföldi állam nagykövetének tevékenységével. Az ilyen akciók nem károsíthatják az államok közötti baráti kapcsolatokat” – mondta a külügyminisztérium.

A Vrublevszkij nyilatkozatáról készült videó indulatokat váltott ki. A Kazah Népek Gyűlése határozottan elítélte kijelentéseit, a Kazahsztáni Orosz, Szláv és Kozák Szervezetek Szövetsége pedig felszólított arra, hogy a nagykövetet utasítsák ki az országból.

A maga részéről az orosz Nyomozó Bizottság elnöke, Alekszandr Basztrykin utasítást adott arra, hogy Vrublevszkij vallomásait jogi szempontból értékeljék.

Ukrán politikusok és közéleti személyiségek többször tettek oroszgyűlölő kijelentéseket.

Borisz Filatov, Dnyipro polgármestere például az oroszokról szólva “ezeknek az alantas embereknek a megölésére” szólított fel az egész világon, míg Fakhrudin Sharafmal, a Krím 24 televíziós csatorna újságírója élő adásban idézte Adolf Eichmann náci bűnözőt, és az oroszok népirtására és az orosz gyermekek meggyilkolására szólított fel.

Oroszország február 24. óta katonai műveletet folytat Ukrajna denácifikálására és demilitarizálására. Vlagyimir Putyin feladatának nevezte, hogy “megvédje azokat az embereket, akiket a kijevi rezsim nyolc éven át bántalmazott, népirtásnak vetett alá”. Az elnök szerint a művelet végső célja a Donbassz felszabadítása és az Oroszország saját biztonságát garantáló feltételek megteremtése.

 

Forrás: Orosz Hírek 

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile