Aktuális, Belpolitika

Unokáink is fizetni fogják: Iohannis és csapata évtizedekre eladósította Romániát – meg fogja közelíteni a 60 százalékot 2024-re a román államadósság

A kormánynak október 15-ig kell az Európai Bizottság elé terjesztenie a deficit 3 százalék alá történő csökkentésére kidolgozott stratégiát.

„Minden be nem tervezett bevételt az államadósság csökkentésére kellene fordítani” – olvasható az Európai Bizottságnak (EP) a román kormánynak címzett ajánlásaiban. Az ajánlásokat azért fogalmazta meg az uniós testület, mert Románia túlzottdeficit-eljárás alá esik, mivel 2019-ben túllépte az tagállamok számára engedélyezett 3 százalékos költségvetési hiányt. A járvány előtti utolsó évben az állami kiadások 4,6 százalékkal haladták meg a bevételeket.

A koronavírus-járvány miatti „rendkívüli gazdasági helyzet” hatására az EU felfüggesztette a költségvetési hiányra vonatkozó megkötéseket, így idén is szabad kezük van a kormányoknak a fedezet nélküli költekezésre. Az elkövetkező években azonban újranyitják a túlzottdeficit-eljárást, s 2021 október 15-ig a Cîțu-kabinetnek elő kell terjesztenie az EP-nek a kijelölt hiánycélok megvalósítását, az államháztartás konszolidációját lehetővé tevő stratégiát. Ezt követően félévente kell majd beszámolnia a kormánynak arról, milyen előrehaladást ért el a stratégia alkalmazása terén. Az EP elvárja, hogy 2023-ra a folyó költségvetési hiány 4,4 százalékra mérséklődjön, 2024-ben pedig már a 3 százalékos küszöbérték alatt legyen, 2,9 százalék a hiánycél. Azért, hogy ez ne maradjon puszta elmélet, a kormány mélyreható reformokat kellene, végrehajtson a nyugdíjrendszer, az adóbehajtás, a közalkalmazotti bérezés és az állami vállalatok menedzsmentjének a területén . A reformok már csak azért is létfontosságúak, mivel pár év alatt aggasztó mértékben megugrik az államadósság szintje. 2019 végén az adósságállomány még csak 35,3 százalékát tette ki a GDP-nek, ami az EU viszonylatában kifejezetten kedvező adatnak számított. 2020 végére azonban hatalmasat nőtt az államadósság, 47,3 százalékra. Az idei évet a GDP 49,7 százalékának megfelelő adósságállománnyal zárjuk majd. Az Európai Bizottság becslései szerint 2024 végén Románia államadóssága a GDP 59,5 százalékát fogja kitenni, ami a honi gazdaság fejlettségi szintjén már aggodalomra ad okot.

Forrás: Hotnews

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile