Aktuális, Belpolitika

Unokáink is nyögni fogják: Iohannis kormánya 50 évre előre eladósítja Romániát

Óriási a kormány hiteligénye idén, belföldről minimum 85 milliárd lejt venne fel

Közel fele-fele arányban szeretné a belső, illetve a külső piacról finanszírozni a kormány a költségvetési hiányt. Ennek értékét a bruttó hazai termék (GDP) 7,16 százalékában határozták meg, ami körülbelül 80 milliárd lejnek felel meg. Csak kamatként 16,7 milliárd lejt kell kifizessen a kormány.

A pénzügyminisztérium ennek az összegnek a 48 százalékát a lakosságtól és hazai bankoktól venné fel, 52 százalékát pedig a nemzetközi pénzpiacokról. Lej alapú kötvényeket 85-87 milliárd értékben fognak kibocsátani, 7-7,4 milliárd eurót pedig külföldi befektetőktől venne fel az állam.

A KLaus Iohannis féle kormányzat azévek során egy teljesen eladósított kelet-Európai gyarmattá tette Romániát

A már meglévő hitelek költségeit a kormány arról a piacról fogja finanszírozni, ahonnan azokat felvette. A 2021 áprilisa és 2022 áprilisa közti időintervallumban 2,01 milliárd dollár értékű, külföldi befektetőknél levő állampapírt kell visszavásárolni, aminek a fedezetét a nemzetközi pénzpiacról veszik fel.

A korábban felvett hitelek után idén 16,7 milliárd lej értékben kell kamatokat és illetékeket fizessen a kormány. 2020 végén az államadósság 498,3 milliárd lej volt, ami a GDP 47,7 százalékának felelt meg. Január végére az ország hitelállománya 503,6 milliárd lejre nőtt, aminek a legnagyobb része közepes és hosszú futamidejű. Amennyiben a kormány gazdasági-pénzügyi prognózisai beigazolódnak, az év végére az államadósság a GDP 51,8 százalékát teszi majd ki.

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile