Aktuális, Külpolitika

Véres bosszúval fenyegetőznek a tálibok, arra várva, hogy a NATO katonák elhagyják az országot

„Mindannyiótokat megölünk” – üzenték a tálibok azoknak az afgánoknak, akik az évek során együttműködtek a NATO erőivel. Számuk mintegy 300 ezerre tehető, civilekről van szó, akik a katonai szövetség által kiépített adminisztráció munkáját segítették például tolmácsként.

A tálibok azzal fenyegetőznek, hogy az afganisztáni kivonulás befejezése után meggyilkolják azokat, akik „kollaboráltak” az idegen katonai erővel – írja a Washington Post.

Az afganisztáni kivonulás után várható az is, hogy az Afganisztánban gyakorlatba ültetett, az emberi jogok érvényesülésével kapcsolatos előrelépések, mint például a nők oktatása vagy munkavállalása, visszafordulnak.

A nők ismét az elnyomó konzervatív szokásjog rabszolgáivá degradálódhatnak vissza, nem mehetnek majd iskolába és nem dolgozhatnak a házon kívül. Ugyanakkor a külföldi megfigyelők rámutatnak, az eddigi előrelépések is külső nyomásra történtek, az afgán társadalom egésze továbbra is rossz szemmel néz bármilyen emancipációs törekvést.

Az afganisztáni kivonulás május elsején kezdődött, és szeptember 11-éig fejeződik be, akkor hagyja el az országot az utolsó külföldi katona is. Mivel a NATO-t például tolmácsként segítő afgánok tudatában vannak annak, mi vár rájuk ezután, ezért vízumkérelmekkel árasztották el az Egyesült Államokat. Ám a procedúra hosszadalmas és bürokratikus, normál esetben egy vízumkérési procedúra az USA-ban akár 3 évig is eltarthat. Létezik ugyan egy speciális vízum, amit még az irakiak esetében használtak, de így is bonyolult a folyamat, és sokkal több a kérelmező, mint a rendelkezésre álló keret.

Az Afganisztánban szolgálatot teljesítő román katonák is elhagyták a térséget, a Román hadügyminisztérium közleményében sikeresnek minősítik a román katonák afganisztáni misszióját.

(ziaristii.com/ Transindex)

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile