Aktuális, Belpolitika

Visszakaphatják pénzüket a covid-terror alatt megbírságolt személyek Romániában? : -Diana Șoșoacă pénzügyi amnesztiát kérő törvényjavaslatot nyújtott be

Törvényjavaslatot nyújtott be Diana Șoșoacă (fotó)  szenátor Bukarestben : kéri a covid megszorítások alatt kiszabott pénzbírságok semmissé tételét

Visszakaphatják pénzüket azok, akiket a maszkhordás megtagadása miatt büntettek meg? Diana Șoșoacă független szenátor benyújtotta a bukaresti szenátusban azt  törvényjavaslatot, amelyben azt kéri, töröljék azokat a bírságokat, melyekkel a cvovid19 helyzetben elrendelt szükségállapotban a román állampolgárokat sújtották. Ezek a pénzbüntetéseket főleg a kötelezővé tett maszkviselés, az éjszakai kijárásai tilalom és a vendéglátóhelyek működésének korlátozása miatt szabták ki a polgárokra.

Diana Iovanovici senat

A Diana Șoșoacă szenátor által javasolt pénzügyi amnesztia szerint nemcsak azoknak a román állampolgároknak kellene, eltöröljék a bírságokat, akik már kifizették azt, hanem azok esetében is, akik még nem fizették ki.

A benyújtott törvényjavaslatban szerepel az is, hogy azoknak a románok állampolgároknak, akik már befizették a bírságukat, kérésre az állam visszatérítse a befizetett pénzbüntetést.

Továbbá azok a megbírságolt személyek, akik még nem fizették be a bírságot, már nem kötelesek azt megfizetni, és az adóügyi szervek nem folytatják ellenük a kényszerű bírsághajtást. A törvényjavaslatot  a parlamenti képviselők meg kell vitassák.

A Román Alkotmánybíróság (Curtea Constituțională a României ) bírái tavaly úgy ítélték meg, hogy alkotmányellenes az a jogszabály, amely alapján az ún. sürgősségi bírságokat kiszabták.

A CCR határozata azonban nem törölte a bírságokat, hanem lehetőséget kínált a románoknak arra, hogy bírósághoz forduljanak a bírságok megtámadására.

A covid19 mizéria ideje alatt Romániában 300 000 bírságot szabtak ki, elérték a 600 millió lejes összértéket. ( Forrás: stiripesurse.ro)

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile