Aktuális, Külpolitika

Zsaroló és megtorló EP-javaslat: Ne kapjon Magyarország EU-s pénzt, amíg megsérti a gender-elméletet

Népszava birtokába jutott dokumentum szerint az EP “a lehető leghatározottabban elítéli a magyar Országgyűlés által elfogadott törvényt, amely egyértelműen sérti az uniós értékeket, elveket és jogot”. A parlamenti állásfoglalás tartalmazza azt is, hogy Magyarország se az uniós helyreállítási alapból, se a 2021-2027-es költségvetésből ne kapjon pénzt, amíg nem válik egyértelművé, hogy ezek a források nem járulnak hozzá az alapvető emberi jogok megsértéséhez.

Részletesen felsorolják azokat a magyar törvényeket és jogszabály-módosításokat, amelyek az elmúlt években születtek és korlátozzák a meleg közösség jogait a homofóbtörvényen kívül. Ezek a következők:

  • a tavaly decemberi alkotmánymódosítás, amely kimondja, hogy az anya nő, az apa pedig férfi,
  • az a jogszabály, amely miniszteri engedélyhez köti az egyedülállók örökbefogadásának engedélyezését, illetve
  • a transznemű és interszexuális személyek nemének jogi elismerésének megtiltása, sértve ezzel a magánélethez való jogot.

A tervezet szerint az EP felszólítja az Európai Bizottságot, hogy gyorsítsa fel a homofóbtörvénnyel kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás megindítását, illetve tegyen lépéseket jogszabály alkalmazásának felfüggesztésre az Európai Bíróság bevonásával. A Cyrus Engerer máltai képviselő által jegyzett dokumentum szerint az LMBTQI személyek jogait sértő jogszabály nem elszigetelt eset, hanem “az alapvető jogok fokozatos leépítésének újabb szándékos és előre megfontolt példája Magyarországon”.

Ugyancsak része az állásfoglalásnak, hogy felszólítják a tagállamokat, tegyenek ajánlásokat a magyar kormánynak a 7. cikkely szerinti eljárás keretében, többek között a melegeket a pedofilokkal összemosó törvény felfüggesztésre. A soros szlovén elnökség szeptemberre tervez újabb meghallgatást a magyar kormány részvételével. A tervezetről csütörtökön szavazhat az EP, az előzetes várakozások szerint elfogadják azt.

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile