Aktuális

Zuckerberg „vélemény csendőrsége” tovább feszíti a húrt

Több ország után most Magyarországon és előreláthatóan Romániában is, elindítja „tényellenőrző programját”, azaz  a legocsmányabb cenzúrát,  a Facebook. A közösségi portál üzemeltetői szerint ennek az igencsak antidemokratikus cenzúrázásnak, az a célja , hogy kiszűrje a közösségi oldalon legjobban terjedő témákban születő tartalmak közül azokat, amelyek hamisak vagy nem tárják fel a teljes igazságot – írja a Telex.

A hírt kedden jelentette be a Facebook álhírek elleni stratégiájáért felelős képviselője. Alice Budisatrijo azt mondta, fontos megkülönböztetni kétféle valótlanságot: a misinformationt (félrevezető információ) és a disinformationt (dezinformáció). A dezinformáció jelenti a klasszikus álhírt, amikor valaki tudatosan terjeszt valótlanságot, míg félrevezető információkat olyanok is híresztelhetnek, akik nem feltétlenül vannak tisztában azzal, hogy ezek valótlan tartalmúak.

A Facebook elsősorban ezeket a félrevezető tartalmakat szeretné kiszűrni a tényellenőrzéssel. Erre azért van szükség, mert az ilyen jellegű bejegyzéseket Budisatrijo szerint nem lehet egyszerűen törölni.

A Facebook ugyanis nem akar igazságosztó lenni, és eldönteni, hogy az adott állítás igaz-e. Másrészt viszont üzleti érdekük is, hogy ne engedjék, hogy az oldalukat álhírek lepjék el, mert az bizalmatlanságot kelt a felhasználókban a Facebook felé is.

Azonban a cenzúrát és ezzel együtt a hivatalosan elrendelt  tömegbutítást és agymosást elősegítő intézkedéseket  csomagolhatják elegánsan csengő jelzőkbe, a tény, az tény marad: a Zuckerberg birodalom a tömegek beetetése, azaz Facebookra szoktatása után illetéktelen és jogtalan „gondolat-csendőrség” szeretne lenni, visszaélve azzal, hogy a Földön  több millió ember kommunikál folyamatosan. A hatalmon levő vezető elit és a fősodratú (eleve cenzúrázott) tartalmai persze akkor is zöld utat kapnak, ha mindenki látja, hogy hazugságokkal, félrevezetésekkel próbálják a tömegeket befolyásolni.

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile