Aktuális, Külpolitika

Kína ragaszkodik ahhoz, hogy Washington biztosítsa az amerikai biolaborok átláthatóságát

PEKING, március 16. /TASS/. A kínai hatóságok azt követelik, hogy Washington gondoskodjon arról, hogy az amerikai katonai biolaborok tevékenysége teljesen átlátható legyen – mondta Zhao Lijian, a kínai külügyminisztérium szóvivője egy szerdai tájékoztatón. A kínai diplomata szerint az USA-nak fel kell hagynia “egyoldalúan a biológiai és kémiai fegyver-tilalmi egyezménynek megfelelően működő megfigyelési mechanizmus ellen”

“Ismételten ragaszkodunk ahhoz, hogy <…> az Egyesült Államok biztosítsa a katonai biológiai technológiákkal kapcsolatos tevékenységek teljes átláthatóságát” – felelte  a TASS azon kérdésére válaszolva, hogy a kínai külügyminisztérium hogyan ítéli meg Washington azon próbálkozásait, hogy kibújjon a felelősség alól. hogy az Egyesült Államok katonai biológiai tevékenységének feltárása Ukrajnában nyilvánossá váljon.

A kínai diplomata szerint az Egyesült Államoknak is fel kell hagynia “egyoldalúan a biológiai és toxinfegyver-tilalmi egyezménynek megfelelően működő megfigyelési mechanizmus ellen”. Zhao Lijian hangsúlyozta, hogy Washington így “segítheti a globális biztonság megerősítését”.

Egy orosz külügyminisztériumi forrás kedden azt mondta a TASS-nak, hogy azzal, hogy “figyelmeztette Oroszországot a biológiai és vegyi fegyverek használatáról Ukrajnában”, az Egyesült Államok csak megpróbálta elhárítani a felelősséget az ott folytatott katonai,biológiai fegyverekkel kísérletező tevékenységükért , és leplezni egy nagyszabású projektet am közösen készült Kijevvel. A forrás pontosította, hogy Oroszország régóta tisztában volt az Egyesült Államok „bűnös útjaival”.

Forrás: TASS

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile