Aktuális, Külpolitika

Boris Johnson bukott miniszterelnök arra a NATO posztra kacsingat, amire Klaus Iohannis román elnöknek is fáj a foga

Arra a NATO posztra pályázik Boris Johnson, bukott brit miniszterelnök, amelyre több globalista EU-s politikus, így többek között,  Klaus Iohannis román államelnök is feni a fogát.

A brit Konzervatív Párt vezető tagjai támogatják azt az elképzelést, hogy Boris Johnson távozó brit miniszterelnök legyen a következő NATO-főtitkár – írja a The Telegraph.
Az Egyesült Államok vezette katonai tömb jelenlegi vezetője, Jens Stoltenberg “széles körben várhatóan jövő szeptemberben lemond”, így a magas rangú védelmi pozíció betöltetlen marad – írja a lap.

EZ AZ IDŐZÍTÉS JOHNSON SZÁMÁRA “NÉMI IDŐT BIZTOSÍTANA ARRA, HOGY FELTÖLTŐDJÖN” A BRIT MINISZTERELNÖKKÉNT ELTÖLTÖTT HÁROM ÉV UTÁN – MUTATOTT RÁ A LAP.

Az 58 éves kormányfő a hónap elején jelentette be lemondását, miután több nagy visszhangot kiváltó botrányba keveredett és a kabinetminiszterei között lemondási hullám indult. Szeptember 6-ig marad hivatalában.

A NATO-főtitkárt a NATO-tagok egyhangúlag nevezik ki, és a The Telegraph szerint Johnsonnak jó esélye van a posztra, mivel “nemzetközi elismerést vívott ki magának, amiért az ukrajnai konfliktus kirobbanása után segített felépíteni az Putyin elleni nemzetközi koalíciót”.

LONDON KIJEV EGYIK LEGERŐSEBB TÁMOGATÓJA VOLT, FEGYVEREKKEL LÁTTA EL AZ ORSZÁGOT, KIKÉPEZTE CSAPATAIT, ÉS A VÁLSÁG KATONAI MEGOLDÁSÁT SZORGALMAZTA, MIKÖZBEN ÁTFOGÓ SZANKCIÓKAT VEZETETT BE OROSZORSZÁGGAL SZEMBEN.

A Konzervatív Párt vezető tagjai támogatják, hogy Boris Johnson távozó brit miniszterelnök legyen a következő NATO-főtitkár – írta a The Telegraph.

Az Egyesült Államok is egy brit főtitkárjelöltet részesítene előnyben, mivel “bizalmatlan lenne bármelyik európai uniós személlyel szemben, aki elvállalná a tisztséget, tekintettel az új uniós hadsereggel kapcsolatos tervekre vonatkozó kilátásokra” – állítja a lap.

“Bármelyik kiváló brit nagyszerű választás lenne [a NATO élére]. Ha valóban ezt akarja Boris Johnson, természetesen támogatnám” – mondta Richard Drax, a védelmi bizottság egyik vezető konzervatív tagja.

Egy másik bizottsági tag, Mark Francois ragaszkodott ahhoz, hogy “az emberek valószínűleg még évekig vitatkozni fognak Boris Johnson örökségéről – de egy dolog egyértelműen vitathatatlan: az, hogy az orosz barbársággal szemben abszolút szilárdan kiállt Ukrajna mellett”.

“Ha pályázna a NATO főtitkári posztjára, gyanítom, hogy hivatkozhatna Zelenszkij [ukrán] elnökre” – tette hozzá.

David Jones volt Brexit-ügyi miniszter arra is rámutatott, hogy “Boris volt az, aki elment Svédországba és Finnországba, és sürgette mindkét ország vezetőjét, hogy nyújtsanak be NATO-tagsági kérelmet, amit természetesen meg is tettek”.

Nem minden tory áll azonban Johnson mögött: Lord Dannatt, a brit hadsereg volt vezetője azt javasolta, hogy “személyes dolgai, a tisztesség és a bizalom hiánya” miatt alkalmatlan a NATO-szerepre.

“ŐSZINTÉN SZÓLVA NEM AKARJUK BORIS JOHNSONT A NEMZETKÖZI SZÍNTÉREN MÉG TÖBB NEVETSÉG TÁRGYÁVÁ TENNI. Ő EGY NEMZETI SZÉGYENFOLT” – MONDTA.

A védelmi minisztérium egy magas rangú tisztviselője, aki névtelenséget kérve beszélt a The Telegraphnak, azt is felvetette, hogy Franciaország valószínűleg megvétózza bármelyik brit jelöltet, aki a NATO főtitkári posztjára pályázik.

Alekszej Goncsarenko ukrán parlamenti képviselő szerint Johnson “a megfelelő személy” a szerepre, mivel “megérti a NATO és a Nyugat előtt álló kihívásokat”. Ukrajnának azonban nem lesz szavazati joga, mivel nem tagja a NATO-nak.

A Downing Street nem kívánt nyilatkozni, amikor a Telegraph megkereste az ügyben.

Ha a brit politikus mégis a NATO főtitkára lesz, az valószínűleg tovább rontja a szövetség és Moszkva viszonyát. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a hónap elején azt mondta, hogy Nagy-Britannia utóbbi években folytatott “agresszív” oroszellenes politikája személyesen Johnson számlájára írható.

A leköszönő brit miniszterelnök olyan valaki, aki mindig arra törekszik, hogy “show-t csináljon”, és aki “a végsőkig ragaszkodott a hatalomhoz, hogy minden lehetséges módon előmozdítsa saját politikai karrierjét” – mondta.

 

Forrás: Orosz Hírek

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile