Aktuális, Belpolitika

Cîţu szerint nem az EU-trendhez igazodva utasították ki az orosz diplomatát, hanem mert így látták jónak

Van egy régi mondás, miszerint nem túl okos dolog rövid bottal megpiszkálni egy alvó medve fenekét, főleg ha ez szimbolikusan az orosz nagymedvére értendő. Az elmúlt napok romániai diplomáciai döntései azonban azt sugallják, a bukaresti kormány nem ismeri ezt a régi tajgai bölcseletet. Miközben egyre feszültebb és mondhatni „forróbb” a helyzet az orosz-ukrán határon menetrendszerűen folyik a diolomatátk kiutasítása oda-vissza. Kérdés, hogy Románia megengedheti magának ( NATO tagság ide vagy oda) hogy ujjat húzzon az orosz nagymedvével?

Az orosz katonaiattasé-helyettes Romániából való kiutasítására vonatkozó döntésnek nincs köze ahhoz, ami az Európai Unió más országaiban történik, nem része egy kampánynak – jelentette ki Florin Cîţu miniszterelnök.

A TVR 1 hétfő esti műsorában arról kérdezték a kormányfőt, hogy Románia hétfői döntésével az Oroszország közelmúltban tett lépéseire reagáló államokhoz csatlakozott-e, és hogy lesznek-e még hasonló intézkedések.

„Én nem kapcsolnám össze ezt a döntést (az orosz katonaiattasé-helyettes Romániából való kiutasítása – szerk. megj.) valamely kampánnyal, vagy a többi államban történtekkel való szolidarizálással. Románia meghozott egy döntést, amit vállalt. De ennek nincs köze ahhoz, ami az EU más országaiban történik” – mondta  Cîţu.

Mint megírtuk, a román hatóságok nemkívánatos személynek nyilvánították Alekszej Grisajevet, a bukaresti orosz nagykövetség katonaiattasé-helyettesét, mivel „tevékenysége és cselekvései ellentétben állnak a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi egyezmény rendelkezéseivel” – tájékoztatott hétfőn a külügyi minisztérium.

A tárca szerint Bogdan Aurescu külügyminiszter hétfőn magához rendelte Valerji Kuzmin bukaresti orosz nagykövetet, és tájékoztatta őt a román hatóságok döntéséről.

( Forrás: Agerpres)

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile