Aktuális, Külpolitika

Észhez tértek a norvégok és nem büntetik saját polgáraikat az “orosz szankciók”öngóljával? – Norvégia átengedi a Svalbard számára szállított konténereket a határon

Észhez tértek a norvégok? Norvégia megengedte, hogy az Oroszországból érkező rakomány áthaladjon a Svalbardon lévő Barentsburg határán.

Július 2-án norvég teherautók felvették az árut Storskogból, és Tromsø-be szállították, ahol július 5-én a konténereket egy hajóra rakták, hogy a tengeren Svalbardba szállítsák.

Lunde szerint a késés nem az ellátás leállítási kísérlete, hanem a bevezetett szankciók miatt következett be. Hozzátette, hogy ez a döntés a nagykövetségi szintű “szokásos kapcsolatfelvétel” eredménye.

“Az oslói nagykövetséggel az orosz külügyminisztériumon és Svalbard kormányzói hivatalán keresztül tartottuk a kapcsolatot. Örülünk, hogy ez a kérdés kedvezően oldódott meg. Reméljük, hogy az orosz fél is örül” – a Külügyminisztérium képviselője mondta.

Mint Lunde kifejtette, a döntés nem kapcsolódik ahhoz, hogy Moszkva felvetette az Oroszország és Norvégia között létrejött, a tengeri terek lehatárolásáról és a Barents-tengeri együttműködésről szóló megállapodás ügyét.

“MI azért aggódtunk, hogy a barentsburgiak minden szükségeset megkapjanak.” – zárta gondolatait a diplomata.

Szergej Guscsin Svalbard orosz főkonzulja viszont azt mondta a RIA Novostinak, hogy a jövőben a Barentsburgba szánt rakományt nem orosz, hanem norvég fuvarozók szállítják majd, akiknek nincs szükségük a hatóságok engedélyére.

Hozzátette, a kiküldött konténerek július 8-án érkeznek a helyszínre, a többivel hamarosan megoldódik a helyzet.

Április végén Oslo korlátozásokat vezetett be az orosz közúti fuvarozókra. Ez a Svalbard számára kritikus áruk határblokádjához vezetett.

később Norvégia visszautasította a szigetországi orosz telepek árutovábbítási kérelmét. Konsztantyin Kosacev, a Szövetségi Tanács alelnöke elmondta, hogy döntésükkel a norvég hatóságok megsértették az 1920-as Párizsi Szerződést, amely szerint a felek elismerik Norvégia szuverenitását Svalbard felett, de azzal a feltétellel, hogy az áruimportot nem korlátozzák.

Vjacseszlav Volodin, a duma elnöke előző nap arra utasította a Ház Nemzetközi Ügyek Bizottságát, hogy vizsgálja meg az Oroszország és Norvégia között létrejött, a tengeri területek elhatárolásáról és a Barents-tengeri együttműködésről szóló szerződés felmondásának vagy felfüggesztésének kérdését.

Svalbard a Jeges-tengeren található. Az 1920-as szerződés Norvég szuverenitást biztosított ezen a területen, és a szerződő államok, köztük Oroszország, egyenlő jogot kaptak a szigetcsoport és felségvizei természeti erőforrásainak kiaknázására. 1947-ben a norvég parlament elismerte, hogy a Szovjetuniónak különleges gazdasági érdekei vannak Svalbardon. 1991 óta ezeket a jogokat Oroszországra ruházták át.

Forrás: ria.ru

 

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile