Aktuális, Külpolitika

Nancy Pelosi megérkezett Tajvanra, de a nagy kérdés az, vajon hogy fog onnan hazajutni?!: Kína éles haditengerészeti és légi hadgyakorlatot szervezett, körbevették a Tajvant

A kínai kormány figyelmeztetése, sőt fenyegetése ellenére Nancy Pelosi az amerikai képviselőház elnöke ázsiai körótján  diplomáciai látogatást, azaz szószerint  politikai provokációt hajtva végre mégis útba ejtette Tajvant. A világ feszülten figyelte, ahogy a 82 éves amerikai politikusasszony gépe landolt Tajvanon, az egész világ Kína reakcióját leste. Felmerült annak a lehetősége is, hogy kilőhetik az amerikai politikust szállító gépet, de úgy látszik Kína mást játszik. Az eddigi  hírek szerint ugyanis Pelosi még csak leszállt Tajvanon, de hogy fog vajon  onnan hazarepülni, az igencsak kérdéses, ugyanis Tajvan körül hadicirkálók és bombázó repülőgépek tartanak éles hadgyakorlatot, leállítva minden civil vagy diplomáciai légi vagy vízi közlekedést a szigetország körül.

A tajvani védelmi minisztérium közlése szerint legalább 21 kínai repülőgép lépett be a tajvani légtérbe. Kína szerint az amerikai házelnök látogatása súlyosan fenyegeti a békét és a stabilitást a Tajvani-szorosban.

Megérkezett Tajvanra kedden Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök, aki a leszállását követően kiadott nyilatkozatában leszögezte: az Egyesült Államok szolidaritása a demokratikus Tajvannal fontosabb, mint valaha.

A Peking azonnali bírálatát kiváltó látogatással Pelosi 25 év óta az első amerikai házelnök – és ezzel a legmagasabb rangú képviselő -, aki hivatalos látogatás keretében Tajvanra utazott.

“Az amerikai kongresszusi delegáció látogatása Tajvanon az Egyesült Államok rendíthetetlen elkötelezettségét mutatja a szigetország demokratikus működésének támogatása iránt” – áll az amerikai házelnök nyilatkozatában, amely röviddel leszállását követően jelent meg.

A kínai hajók és bombázó repülők körbefogták Tajvant, ahol most Nancy Pelosi tartózkodik

Hozzátette: a házelnöki kongresszusi delegáció látogatása, amelynek során egy éjszakát töltenek a szigetországban, tökéletesen megfelel az Egyesült Államok hagyományos Tajvan-politikájának.

“Amerika szolidaritása a 23 millió lakosú Tajvannal ma fontosabb, mint valaha, amikor a világ az autokrácia és a demokrácia közötti kényszerű választással néz szembe” – fogalmazott az amerikai képviselőház vezetője, miközben Peking azonnal elítélte látogatását, hangsúlyozva, hogy az komoly sérüléseket okoz a kínai-amerikai kétoldalú kapcsolatokban.

A világ érdeklődve figyeli, vajon hogy fog hazajutni az USA-ba Nancy Pelosi vagy csapdába esett Tajvanon?

A kínai külügyminisztérium közleményében egész pontosan úgy fogalmazott, hogy Pelosi tajvani látogatása súlyosan fenyegeti a békét és a stabilitást a Tajvani-szorosban, valamint árt a kínai-amerikai kapcsolatoknak.

A tárca Pelosi gépének tajpeji leszállásához időzítette a közlemény kiadását.

A külügyminisztérium egyben tudatta, hogy hevesen tiltakozott az Egyesült Államoknál a kínai-amerikai viszony alapjait súlyosan sértő látogatás miatt.

A kínai védelmi minisztérium közölte, hogy a hadsereget a legmagasabb készültségi szintre helyezték, valamint azzal fenyegetett, hogy célzott hadműveleteket hajt végre Tajvan ellen az amerikai politikus látogatása miatt.

Ezzel párhuzamosan a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg keleti régióért felelős parancsnoksága közölte, hogy különböző haderőnemek részvételével indít hadgyakorlatot Tajvantól északra, délnyugatra és északkeletre helyi idő szerint kedden éjszaka. A tájékoztatás szerint a légierő és a haditengerészet bevonásával zajló manőveren éles lövéseket fognak leadni a tajvani szorosban, és hagyományos rakétákkal tartanak tesztindításokat a Kína által saját területének vallott szigettől keletre.

Nancy Pelosi a The Washington Postban megjelent, a látogatásához időzített véleménycikkében foglalta össze látogatásának legfontosabb indokait.

Ebben elismeréssel szólt Tajvan demokratikus kormányzás iránti elkötelezettségéről, valamint bírálta Kínát, amiért az elmúlt években drámaian növelte a feszültséget Peking és Tajvan között.

Pelosi az írásban rámutatott: a Kínai Népköztársaság az elmúlt években jelentősen megnövelte a bombázókkal, vadászgépekkel és felderítő repülőgépekkel Tajvan közelében és annak légterében végrehajtott berepülések számát, ami az amerikai védelmi minisztérium értékelése szerint azt jelenti, hogy a kínai néphadsereg “valószínűleg olyan lehetőségre készül, hogy katonai erővel egyesítse Tajvant a Kínai Népköztársasággal.”

“A Kínai Kommunista Párt egyre erősödő agresszióját látva az amerikai kongresszusi delegáció tajvani látogatását annak a félreérthetetlen nyilatkozatként kell értelmezni, hogy az Egyesült Államok kiáll Tajvan mellett” – fogalmazott cikkében Nancy Pelosi.

A feszült politikai helyzet természetesen megihlette a mémgyártókat  is, a világhálón özönlenek a furcsa politikai provokációt  kifigurázó mémek.

 

Forrás: WarNews24 

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile