Ungaria sărbătorește de trei ori Ziua Națională. Astfel, din anul 1991, Ziua Națională este pe 20 august, sărbătoarea Sfântului Rege Ștefan I, întemeietorul Regatului Ungariei. Pe 15 martie se serbează Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, iar pe 23 octombrie se comemorează Revoluția din 1956.
În data de 15 martie, maghiarii aniversează Revoluția din 1848-1849. În acea perioadă spun istoricii, a apărut și Parlamentul Modern Maghiar.
Revoluția secolului XIX
Acești ani sunt cunoscuți pentru că atunci s-au petrecut cele mai multe revoluții. Valul de revolte a apărut în Franța și s-a răspândit în toată Europa. La acel moment, Ungaria făcea parte din Imperiul Habsburgic. În data de 15 martie 1848, revoluția a început la maghiari cu evenimente sângeroase în Buda și Pesta.
Celor 12 puncte
Ungurii au ieșit în față cu o cerere de tip proclamație, dar și declarație. Aceștia au prezentat ce dorește națiunea maghiară, bazele fiind libertate, implicare și înțelegere. Ulterior, prin demonstrații agresive, guvernatorul a fost obligat să accepte doleanțele ungurilor.
După acel moment, ungurii au creat Parlamentul Nou și l-au pus în fruntea Guvernului pe Lajos Batthyány. Totuși, în 1849, monarhia habsburgică reprezentată de Franz Joseph a dizolvat Guvernul Maghiar și au înfrânt Revoluția Maghiară.
Astfel, s-a ajuns ca ungurii să sărbătorească „Ziua Maghiarilor de Pretutindeni” pentru a marca ziua în care au luptat pentru drepturi, libertăți și înțelegere.
Sursa: Historia, Wikipedia