Actualitate, Istorie

28 iunie: Asasinatul de la Sarajevo, pretextul care a dus la declanșarea Primului Război Mondial

LECȚIA DE ISTORIE – 28 iunie: Asasinatul de la Sarajevo, pretextul care a dus la declanșarea Primului Război Mondial.
La data de 28 iunie 1914 la Sarajevo în Bosnia, a avut loc asasinarea de către naționalistul sârb Gavrilo Princip, a arhiducelui Franz Ferdinand moștenitorul tronului Austro-Ungariei, iar acest asasinat a fost ,, scânteia” ce a dus la izbucnirea Primului Război Mondial. Astgel, în ziua de duminică, 28 iunie, Franz Ferdinand și soția sa Sofia, sosiți de la Viena în urmă cu trei zile, au participat la slujba religioasă ținută la capela hotelului unde erau cazați, apoi au plecat la ceremonia organizată în onoarea lor la primăria orașului. Pe drum, în timp ce traversau un pod peste râul Milijacka, un naționalist sârb, pe nume Nedjelko Cabrinovic a aruncat o bombă spre mașina care-i transporta pe prințul moștenitor și pe soția sa.
Au fost rănite douăsprezece persoane, însă nimeni nu a fost ucis, atentatorul fiind repede arestat. După ce a ajuns la Primărie și a ținut un discurs, Franz Ferdinand i-a cerut șoferului să-l ducă la spital pentru a vizita victimele atentatului comis împotriva sa. Șoferul însă a luat-o pe o cale greșita și după ce a trecut pe podul Imperial, mașina a ajuns pe o strada foarte îngustă nemaiputând înainta. Astfel când mașina s-a oprit un alt naționalist sârb, pe nume Gavrilo Princip, a tras cu pistolul și l-a lovit pe prințul moștenitor în gat și pe soția sa, prințesa Sophia, în stomac.
Oamenii din jur s-au aruncat asupra sa și n-a mai reușit să-și folosească arma, dar a reușit să înghită o pastilă cu cianură care însă nu și-a făcut efectul. Mașina imperială s-a îndreptat rapid spre reședința guvernatorului, dar pe drum prințesa Sophia și-a pierdut cunoștința și s-a prăbușit pe genunchii soțului ei care începuse să sângereze din ce în ce mai mult. Rănită mortal prințesa Sophia a murit la ora 10:45, iar 15 minute mai târziu a murit și principele moștenitor Franz Ferdinand.
După atentat, consiliul de miniștri austro-ungar a dat Serbiei un dur ultimatum, cerând arestarea urgentă a celor care au planificat atentatul, considerând in același timp Serbia direct responsabilă pentru cele întâmplate la Sarajevo. Ultimatumul însă nu a fost acceptat de Serbia, ce a raspuns ca nu este implicată în atentat, iar acest răspunsc a făcut ca Austro-Ungaria să declare război Serbiei și să o atace, determinând Rusia să intre în război. În replică, Germania, aliata Austro-Ungariei, va declara război Rusiei și apoi Franței, iar începând din acest moment, războiul va lua amploare și va antrena în aceasta uriașă conflagrație un mare număr de state de pe toate continentele, conflagrație în care si-au pierdut viața milioane de oameni.
guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile