Actualitate, Politic

Rusia declară „persona non grata” un reprezentant al Ambasadei României la Moscova

Decizie de ultim moment a Ministerului condus de către Serghei Lavrov. Vizat e un membru al Ambasadei României în Rusia.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al Federaţiei Ruse a declarat „persona non grata’” un membru al Ambasadei României la Moscova, transmite joi RIA, citată de Agerpres.

 

 

„La 8 septembrie, însărcinatul cu afaceri al Romaniei în Federaţia Rusă (prim-colaborator, potrivit site-ului MAE de la Bucureşti), Cosmin Constantin Ioniţă, a fost invitat la Ministerul de Externe rus unde i-a fost înmânată o notă a ministerului privind declararea unui angajat al Ambasadei României în Rusia drept ‘persona non grata’”, se precizează într-un comunicat al instituției ruse, potrivit aceleiași surse.

Conform sursei menționate, hotărârea reprezintă o contramăsură la expulzarea unui membru al Ambasadei Federaţiei Ruse în România.

Ce anunța MAE în august

În 19 august, Ministerul român de Externe anunța, într-un scurt comunicat de presă, că „autoritățile române au decis declararea ca persona non grata pe teritoriul României a unui reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la București, care a fost informată cu privire la decizia sus-menționată din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu”.

Potrivit MAE român, decizia a fost luată „avându-se în vedere incompatibilitatea activităților reprezentantului în cauză cu prevederile Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice din 1961”, iar reprezentantul Ambasadei a părăsit teritoriul României.

În primăvara acestui an, în aprilie mai precis, Ministerul condus de Aurescu anunța că autoritățile române au decis „declararea ca personae non gratae pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București”. Citește și:
România expulzează 10 diplomați ruși. Oamenii lui Putin, declarați „personae non gratae”

 

 

Sursa: Ziarul National

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile