PSD a cerut Avocatului Poporului să conteste la Curtea Constituțională ordonanța de urgență adoptată miercuri de Guvern privind intervenția imediată în cazul atacurilor urșilor. Social democrații acuză Guvernul că nu a încercat să ia anumite măsuri pentru a opri urșii din a mai ajunge în zonele locuite, ci a trecut direct la „a da drumul la împușcarea liberă” a acestora. „Decimarea în masă a urșilor bruni este de astăzi legiferată de Guvern”, susține PSD.
Reprezentanții PSD susțin că OUG-ul adoptat de Guvernul Cîțu lasă urșii, simbolul României, „în bătaia puștilor nemiloase ale vânătorilor de trofee”, motiv pentru care au solicitat Avocatului Poporului să conteste la CCR această ordonanță.
„Uciderea lui Arthur a fost doar începutul! Decimarea în masă a urșilor bruni este de astăzi legiferată de Guvern! Înainte de a da practic drumul la împușcarea la liber a urșilor, Guvernul ar fi trebuit să ia măsuri pentru ca animalele să nu mai ajungă în zonele locuite de oameni. Pentru că ursul nu merge la terasă, Cîțu! Și nici nu e pasionat de petreceri wow! În schimb, voi le-ați tăiat pădurile și le-ați distrus habitatul! Nu ați alocat niciun ban pentru a fi hrăniți în pădure și nu ați protejat zonele aflate în pericol cu garduri electrice. N-ați făcut nimic, dar acum dați liber la împușcat! Fără milă, fără remușcări și fără nicio jenă! ”, au transmis social-democrații.
Aceștia spun că, în contrapartidă, „Cîțu și toți incompetenții săi din Guvern ar trebui de urgență relocați! Au făcut destul rău României!”.
Ordonanța de Urgență pentru intervenția imediată în cazul urșilor a fost aprobată miercuri, în ședința de Guvern. Premierul Cîțu a spus că soluția e pe termen scurt și așteaptă o strategie.
„Această ordonanță este o măsură care vine pe termen scurt, pentru a rezolva o problemă pe termen scurt, dar este responsabilitatea Ministerului Mediului să vină cu această strategie de control a populației de urși pe termen lung și înțeleg că avem deja un proiect și am putea avea această strategie implementată și cu măsuri în cel mult un an de zile”, a afirmat Cîțu.
În cazul urșilor agresivi se va putea interveni imediat, iar în cazul celorlalți intervenția va fi graduală, existând posibilitatea să fie alungați, tranchilizați și împușcați.
Sursa: digi24