Faptul că Europa și SUA au fost inundate cu cantități uriașe de vaccinuri, în timp ce celelalte state, care nu au bani, nu primesc nimic, arată clar că profitul este singurul care contează pentru producători, ne spune prof. dr. Virgil Păunescu. Acesta arată că nu există nicio intenție de a se trece la vaccinul de generația a doua, care să pună capăt pandemiei, atâta timp cât sumele câștigate sunt enorme.
Contractele de vânzare a vaccinurilor sunt strict secrete tocmai pentru ca populația să nu își facă vreo idee asupra sumelor inimaginabile pe care le încasează producătorii de vaccinuri. Iar când în joc sunt atât de mulți bani, participarea liderilor diferitelor state la impunerea, într-un fel sau altul, a vaccinării nu ar trebui să mai surprindă pe nimeni. Vaccinurile existente nu au niciun efect asupra pandemiei, dar acum este clar că nimeni nu dorește ca pandemia să se sfârșească, atâta timp cât aduce profituri uriașe. La nivel mondial s-a hotărât cine și cum își împarte acest profit, ne spune prof. dr. Virgil Păunescu, vicepreședintele Academiei de Științe Medicale.
”Deocamdată, la nivel mondial, nu întrevăd nicio soluție. Marii producători de vaccinuri se învârt în jurul acelorași țări care sunt dispuse să plătească. Și, mai mult, de atât, nu văd nicio intenție de a trece la generația a doua de vaccinuri, pentru că generația a doua de vaccinuri ar fi însemnat o protecție pe termen mult mai lung și profituri mult mai mici. Și atunci se mențin vaccinurile astea până când nu o să mai vrea nimeni să se vaccineze. Firmele producătoare sunt în logica profitului, în mod evident. Pandemia este o sursă foarte bună de profit pentru cei care produc vaccinuri și cred că la nivel mondial s-a hotărât cine și cum își împarte acest profit. Și nu au de gând să treacă la generația a doua de vaccinuri pentru că mai sunt fraieri suficienți care să cumpere generația întâi și să vaccineze de sute de ori populația”, ne-a declarat prof.dr.Virgil Păunescu.
Vaccinurile eficiente, în pericol să nu apară
Din toamnă, Universitatea Tubingen din Germania, care folosește aceeași tehnologie ca și cercetătorii români de la Timișoara, ar trebui să înceapă producția vaccinului din generația a doua. În ultima vreme însă, tot mai puține informații ajung din zona universității germane, semn că există temeri că vaccinul ar putea fi îngropat înainte de a fi lansat pe piață. ”Orice încercare de a reduce profiturile companiilor, și mă refer aici la AstraZeneca, de exemplu, s-a lovit de marketingul celor care câștigă foarte bine și practic vaccinul respectiv a fost desființat. Și atunci mă întreb dacă cei din Tubingen nu se confruntă deja sau nu sunt pe cale să se confrunte cu același tip de problemă. Nu știm ce presiuni și pe ce căi se pot face asupra unor potențiali competitori care să deschidă calea generației a doua de vaccinuri, care să-i pună în pericol pe cei care au deja o putere financiară atât de mare încât sunt în stare să inunde SUA și Europa cu vaccinuri. De aceea sunt convins că nu reușim nici noi să primim finanțare, pentru că lucrăm la un vaccin de generația a doua, care ar oferi protecție pe 17 ani, nu pe câteva luni”, ne-a precizat vicepreședintele Academiei de Științe Medicale, prof. dr. Virgil Păunescu.
Conflictul mocnește
Vaccinurile actuale oferă protecție doar câteva luni și va trebui să ne tot vaccinăm, iar aici este, într-adevăr, o problemă, pentru că nici măcar nu știm cât va trebui să ne injectăm, susține prof. dr. Virgil păunescu. ”Contează însă foarte mult care va fi reacția populației, pentru că populația ajunge la un moment dat la un grad de saturație, neîncredere, dezinteres față de aceste lucruri. Iar conflictul mocnește, între dorința guvernamentală de a face ceva cu cantitatea uriașă de vaccinuri pe care au cumpărat-o și pentru care nu au nicio explicație și populația care nu mai are chef să fie consumatoare de vaccinuri doar pentru că s-au cumpărat. Probabil că este un business bun, ăsta cu vaccinurile, de vreme ce s-au achiziționat atât de multe doze, iar în toată Europa există un interes pentru vaccinare cam la 30%, în SUA la fel, că nu s-a atins ținta de 200 milioane, sunt la o sută de milioane de oameni vaccinați și populația nu dă buzna”, a mai afirmat prof. dr. Virgil Păunescu, vicepreședintele Academiei de Științe Medicale.
Sursa: Claudia Marcu, national. ro